Kavčič je v drugi krog napredoval po predaji Čeha Radeka Štepaneka pri izidu 7:6 (3), 6:4, 1:6 in 0:2. V drugem krogu mu je nasproti stal šesti nosilec Federer. Ta je prva niza dobil brez težav, prvega po 26, drugega pa po 28 minutah. Ljubljančan, ki na lestvici ATP zaseda 99. mesto, se je veliko bolje upiral slovitemu tekmecu v tretjem nizu. Izsilil je podaljšano igro, v njej vodil s 3:0, nato pa je eden najboljših teniških igralcev vseh časov suvereno prišel do zmage.

Aktiven je bil tudi drugi slovenski predstavnik v drugem krogu Blaž Rola, ki je meril moči s Slovakom Martinom Kližanom. Dvoboj je bil dvakrat prekinjen, prvič zaradi vročine, saj je v Melbournu termometer danes kazal 43,3 stopinj Celzija, drugo prekinitev pa je povzročila nevihta.

Tudi Nadal in Murray brez težav v tretji krog

V tretji krog se je poleg Federerja gladko uvrstil tudi prvi nosilec Rafael Nadal, ki je s 6:2, 6:4 in 6:2 ugnal Thanasija Kokkinakisa.

Napredovanje si je zagotovil tudi četrti nosilec, Škot Andy Murray, ki je s 6:2, 6:2 in 7:5 izločil Francoza Vincenta Millota. Desetpostavljeni Francoz Jo-Wilfried Tsonga se je z Brazilcem Thomazem Bellucijem trudil le v prvem nizu, nato pa slavil s 7:6 (6), 6:4 in 6:4.

Azarenka gladko, precej dela za Šarapovo

V 3. krog odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu se je prebila tudi lanska zmagovalka Belorusinja Viktorija Azarenka. Azarenka je v drugem krogu gladko s 6:1 in 6:4 premagala Čehinjo Barboro Zahlavovo Štrycovo. Belorusinja je slavila na uvodnem turnirju za grand slam tudi v letu 2012. Poleg Azarenke je preboj v nadaljevanje uspel tudi tretji nosilki, Rusinji Mariji Šarapovi, ki je bila v več kot triurnem dvoboju s 6:3, 4:6, 10:8 boljša od Italijanke Karin Knapp.

Petopostavljena Poljakinja Agnieszka Radwanska je bila s 6:0 in 7:5 boljša od Belorusinje Olge Govorcove.