Ob tem se je Lukšič dotaknil anonimne ovadbe, ki se nanaša na njegovo vlogo pri projektu državljanske vzgoje v funkciji takratnega šolskega ministra, ter znova zavrnil vse očitke. Po njegovih besedah je pri razpisu šlo za sodelovanje več ministrstev, zato samovolja posameznega ministra ni bila mogoča.

SD je edina stranka, ki ima čiste roke

Lukšič je spomnil, da je bila javnost o poteku projekta sproti in v celoti obveščena. Kot je dejal, je še sedaj mogoče na spletu najti rezultate izvajalcev projekta. Po Lukšičevih besedah gre v tem primeru zgolj za namerno natolcevanje, ki ni edino in tudi ne zadnje. Dodal je, da za projekt ni prejel nobenega honorarja.

SD je žrtev napadov, ker je edina stranka, ki ima čiste roke, je dejal Lukšič. Dodal je, da je v Sloveniji žal realna podpora še vedno na strani destrukcije. Po njegovih besedah želijo nekateri z napadi na SD destabilizirati tudi vlado. Lukšič je napovedal, da bo SD naredila pregled tistih, ki financirajo akcijo destrukcije SD.

SD za obsežnejšo koalicijsko pogodbo

Kot meni Lukšič, je SD deležna napadov tudi zaradi tega, ker nasprotuje razgradnji državnega premoženja. Napovedal je, da bo SD glede tega še naprej vztrajala pri svojih stališčih, tudi pri sestavljanju nove koalicijske pogodbe. Ob tem je poudaril, da bo na torkovem vrhu koalicije predvsem prisluhnil, kakšna je vsebina uradnega predloga nove pogodbe.

Lukšič je tudi opozoril, da si v SD prizadevajo za obsežnejšo koalicijsko pogodbo, ki bi vključevala tudi predloge civilnodružbenih skupin. Po njegovih besedah so nekateri predlogi in zahteve, ki prihajajo iz vrst civilne družbe, upravičeni in jim velja prisluhniti.

Nekatere močne in vplivne družbene skupine si prizadevajo za hitro privatizacijo

Po Lukšičevi oceni pri vprašanju privatizacije državnega premoženja ne gre toliko za razmerje sil v vladi oziroma koaliciji, ampak predvsem za razmerje sil v družbi nasploh. Kot je opozoril, si namreč nekatere močne in vplivne družbene skupine prizadevajo za hitro privatizacijo.

Glede morebitnih sprememb volilnega sistema, pa je Lukšič dejal, da je dogovor pri predsedniku republike Borutu Pahorju očitno vsak razumel po svoje. Znova je poudaril, da SD nasprotuje radikalnim spremembam volilnega sistema, privolila pa je v zvišanje praga za vstop v DZ.

Slovenija ne prenese prevelikih razlik v plačah

Po Lukšičevih besedah bi bilo verjetno mogoče doseči soglasje o petodstotnem volilnem pragu, s čimer pa se ne bi zgodilo nič bistvenega. Kot meni, bi bilo treba prag dvigniti vsaj na sedem odstotkov, da bi prispevali k stabilizaciji politike.

Glede (ne)omejevanja plač menedžerjev v državnih podjetjih pa je Lukšič dejal, da Slovenija ne prenese prevelikih razlik v plačah. Po besedah predsednika SD se morajo tega zavedati tudi menedžerji.

Vztrajati je treba pri učinkovitem nadzoru porabe evropskih sredstev

Na današnji novinarski konferenci se je Lukšič dotaknil tudi problematike črpanja evropskih sredstev. Po njegovih besedah je treba še naprej vztrajati pri učinkovitem nadzoru porabe evropskih sredstev, hkrati pa pospešiti črpanje le-teh. Opozoril je, da so državni uradniki, ki se ukvarjajo z evropskimi sredstvi, deležni stalnih pritiskov.

Na novinarsko vprašanje o iskanju novih ministrov za gospodarstvo in za zdravje pa je Lukšič odgovoril, da v zvezi s tem načeloma ni nič novega, iskanje pa se nadaljuje. Po njegovih besedah zaradi tega zadeve s področja gospodarskega ministrstva še naprej stojijo. "Ni dobro za vsako stvar, da stoji," je dodal.