Spletni portal AirlineRatings je ponovno postregel z lestvico najboljših in najbolj varnih letalskih družb. Letošnji zmagovalec je Qantas, ki si je prislužil sedem zvezdic v obeh kategorijah. Od leta 1950 namreč niso zabeležili nobene letalske nesreče.

Med prvih deset so se uvrstile še:

(po abecedi)

- Air New Zeland,

- All Nippon Airways,

- Cathay Pacific Airways,

- Emirates,

- Etihad Airways,

- Eva Air,

- Royal Jordanian,

- Singapore Airlines

- Virgin Atlantic.

Od 448 družb, ki so zajete v raziskavi, jih je 137 prejelo vseh sedem zvezdic kakovosti.

Scat, Kam Air in Bluewing med najslabšimi

Letalski promet je ena najbolj nadzorovanih industrij. Pregovorno torej dejansko velja, da je več možnosti za smrtno nesrečo v avtomobilu, kot pa v letalu. Lansko leto je bilo sicer eno najbolj ugodnih za letalske prevoznike. Po podatkih agencije Aviation Safety Network je bilo zabeleženih rekordno malo smrtnih žrtev.

Če boste kdaj naleteli na sledeče družbe, pa raje dvakrat premislite, preden se vkrcate v njihova letala. Scat iz Kazahstana, Kam Air iz Afganistana in Bluewing iz južnoameriškega Surinama so ocenjene za najslabše. Prejele so po zgolj eno zvezdico za kakovost in varnost. K sreči so tri omenjene tudi na seznamu družb, ki jim ni dovoljeno leteti v Evropski uniji. Celoten seznam TUKAJ.

Adrii 5 zvezdic za varnost in 4 za kakovost

Naša Adria Airways ima na omenjenem portalu 5 zvezdic (od sedmih) za varnost in 4 zvezdice (od sedmih) za kakovost. Priljubljeni EasyJet za varnost še nima ocene, kakovost pa je ocenjena z 2.5 zvezdicami (od petih). Ryanair ima 5 zvezdic (od sedmih) za varnost in 2.5 (od petih) za kakovost.

Hrvaška Croatia Airlines je prejela vseh sedem zvezdic za varnost in 4 (od sedmih) za kakovost. Alitalia je za varnost prejela vseh sedem zvezdic, 5 (od sedmih) pa za kakovost. Lufthansa ima vseh sedem zvezdic za varnost in pet (od sedmih) za kakovost.