»V tem je čar biatlona, da se dogaja v naravi,« je Klemen Bauer tik za ciljno črto državnega prvenstva v biatlonu našel pozitivno plat tekmovalnih pogojev. Kot protiutež, da sta se v bližini vsaj dva, Janez Marič in Lenart Oblak, na glas pritoževala nad razmerami na strelišču, ker organizatorji niso čistili novozapadlega snega s preprog na strelskih mestih. Prav v tej reakciji je bilo čutiti tudi razliko med zmagovalcem in poraženci ter potrditev, da ima državno prvenstvo še vedno veljavo.

Željo po novi zvezdici je bilo v zimskih razmerah s sneženjem vred posebej čutiti. Ob tem pa glavni akterji niso niti vedeli, da gre za zgodovinske in jubilejne naslove ter tudi posebno obletnico prvenstev. Kot nalašč je sovpadalo z državnim praznikom samostojnosti in enotnosti. Klemen Bauer je med člani osvojil deveti naslov in se zavihtel na vrh večne lestvice. Njegova (nekdanja) ihanska soseda Teja Gregorin je vpisala jubilejni deseti naslov, vendar je Andreja Grašič Koblar še nekaj zvezdic pred njo. Ob tem je prvenstvo štelo za sezono 2014, ko bo petdeseta obletnica prvega prvenstva v biatlonu (1964 v Delnicah, Janez Pavčič) in dvajsetletnica prvega prvenstva samostojne Slovenije (1994). Za nameček sta odprto prvenstvo zaznamovali Rusinja Olga Vilukhina in njena rojakinja s slovaškim potnim listom Anastazija Kuzmina. Prav slednja kot olimpijska zmagovalka iz Vancouvra je bila pomembnejša gostja v vsej zgodovini prvenstev doslej. Žal je bivši svetovni prvak Jakov Fak in nosilec olimpijske kolajne v istem času le treniral.

A vse, ali skoraj vse, je bilo usmerjeno proti Sočiju. Še 43 dni. »Dobro sem slišala trenerja Uroša Velepca, da imam v vhodu v zadnji tretji tekaški krog pet sekund zaostanka za Kuzmino. Vedela sem, da je to dosegljivo. Imela sem željo, da zmagam, ne pa zgolj, da sem prvakinja. Malo so mi pomagale tudi razmere, novozapadli sneg in počasnejša smučina, da je bilo mogoče nadoknaditi, čeprav sem prepričana, da je bil zaostanek večji. Uroš velikokrat zaostanka ne pove po resnici, da potem bolj grizem,« se je smejalo Teji Gregorin, ki je za manj kot dve sekundi ugnala Kuzmino, trenutno deveto v seštevku svetovnega pokala, in za nekaj več kot minuto Vilukhino, sosedo na 22. mestu uvodnega dela sezone. Obe sta pravšnja referenca, saj se na Pokljuki pod vodstvom Vladimirja Korolkeviča, moža, ki je pred dvajsetimi leti dvignil slovenski biatlon na svetovni nivo, pripravljata za Soči. »Streljala sem hitro in to bi zaželela ponavljati tudi na naslednjih bolj pomembnih tekmah. Najprej na stadionu Schalke. Tekaška forma je zelo dobra, sicer verjetno kljub kazenskemu krogu več ne bi bila hitrejša od Kuzmine, ene najhitrejših biatlonk,« se je kljub mokrim snežinkam upravičeno smejalo prvakinji z jubilejno domačo zvezdico.

Razmere, ko so biatlonci za deset kilometrov porabili skoraj 30 namesto 22 minut, kolikor bi šlo v bolj ledeni smučini, so bile pisane na kožo Klemnu Bauerju. Izjemnega tekača bi lahko ugnal le jekleni Janez Marič, a je bilo razmerje na strelišču ena zgrešena tarča proti šestim (štiri leže) v prid Ihanca. Super strelci podprvak Simon Kočevar, Lenart Oblak in Peter Dokl so uspeli z desetimi sekundami prednosti zgolj izriniti Mariča z odra. Prav v tem je treba razumeti zgoraj omenjeno jezo slednjega, ki je ob tem, da so na prvenstvu nastopile tri generacije njegovega rodu – nečakinja Anja Eržen (četrta med članicami, oziroma podprvakinja, z dvema kazenskima krogoma 2 minuti in 23 sekund za Gregorinovo) in hčerka Kaja (med najmlajšimi), moral prepustiti kraljestvo prvenstev po številu zvezdic. Bauer, Marič in Marko Dolenc so ga doslej namreč delili. »Meni bi bilo še ljubše, če bi lahko nastopil tudi Jakov,« je kar malce potožil Bauer.

Jakov Fak (»Ne bom ostal le pri štirih naslovih.«) je ob bolezni, ki jo je staknil s hrano v Le Grand Bornandu v Franciji, imel deset dni hude težave s prebavo. »Shujšal sem za štiri kilograme. Hudo mi je, ker je to sredi sezone, a se zaradi tega obremenjujem predvsem sam,« je potožil med treningom, a bo, ker je podpisal pogodbo z organizatorji biatlonskega spektakla, v Gelsenkirchnu v areni Schalke v soboto vseeno nastopil pred 50.000 gledalci na ekipnem svetovnem izzivu (World team challenge). Seveda v paru s Tejo Gregorin. Oba naj bi, tako je dejal trener Velepec, izpustila Oberhof, prvo prizorišče svetovnega pokala v letu 2014. »Jakov v Gelsenkirchen gre, da dobimo pravo primerjavo, koliko je sploh izgubil zaradi bolezni in kje zastaviti nadaljnje delo,« je pojasnil Velepec.