Gledališče Ane Monro ob koncu leta v Ljubljani že tradicionalno pripravlja zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz, ki pa bo tokrat, podobno kot pred njim poletna Ana Desetnica in jesenska Ana Plamenita, obiskal še druga slovenska mesta, in sicer Radovljico, kjer se je festival včeraj na Linhartovem trgu tudi začel, Kamnik (kjer bo v Samčevem prehodu gostoval 26. in 27. decembra) in Maribor – tam se bo Ana Mraz na Grajskem trgu in v Gosposki ulici mudila od 28. do 30. decembra.

Letošnja zimska Ana ponuja vrsto krajših in nekaj daljših točk in animacij, ponovno pa bodo obiskovalce ogrele številne ognjaže. »Letos smo se glede na splošno situacijo duha v naši deželi odločili, da program oblikujemo bolj prešerno in prednovoletno nasmejano, zato smo v program med drugim vključili veliko klovnskih nastopov. V pokušino občinstvu smo dodali še več krajših točk, ki so jih pripravili mladi slovenski ulični gledališčniki. Poleg vsebine smo razmeram prilagodili tudi dolžino predstav, ki so tokrat krajše in s hitrimi menjavami ustvarjajo posebno dinamiko,« je pojasnil Goro Osojnik, vodja Gledališča Ane Monro, ki ljubitelje uličnih predstav razveseljuje že od leta 1982.

Klovni s svojim nasmejanim pogledom na svet tudi vlečejo rdečo nit festivala. »Velja stereotip, da so klovni eni najbolj zabavnih bitij na odru, hkrati pa so to najbolj žalostni ljudje v vsakdanjem življenju. Zdi se mi, da danes podobno velja za Slovenijo, zato menim, da vsi potrebujemo malo veselja in srečevanja drug z drugim. Ena od značilnosti klovna je ravno ta, da živi prek publike, in glavna ideja tokratnega festivala je ravno v srečanju z gledalci. Zdi se mi, da bodo klovni to izhodišče povezali v odlično prednovoletno celoto,« meni Osojnik. Eden vidnejših predstavnikov klovnskega dela programa bo avstralski umetnik Gavin Hay, ki bo predstavljal vragolije in žonglerske sposobnosti svojega lika Jacka Flasha, v slogu rdeče niti festivala pa bodo gledalce v dobro voljo spravljali še številni zabavljači iz Slovenije in tujine.

Ob tem bo Ana Mraz obiskovalcem prikazala manipuliranje z ognjenimi zublji zasedb Čupakabra in Elementali, ki bosta prikazali pravi ognjeni ples, dodali pa so še nekaj commedie dell'arte v podobi Maskiranega kriminala s študentoma igre Lovrom Finžgarjem in Nikom Škrlecem. »Pri Ani Mraz si privoščimo tudi malo eksperimenta in ponudimo mladim domačim ustvarjalcem možnost, da preizkusijo nove stvari,« je povedal Osojnik, ki je vesel pozitivnih odzivov gledalcev. »Radi imajo oseben odnos, ki ga z Ano Mraz gojimo že več kot desetletje.«