Leto je naokoli in spet smo izbrali najboljše med najboljšimi. Ni bilo lahko, kajti slovenski športniki in športnice so tudi v letu 2013 dosegli številne uspehe na mednarodnem prizorišču, v seštevku vseh tekmovanj so domov prinesli 99 kolajn. Slovenski športni novinarji smo za najboljšo v ženski konkurenci izbrali alpsko smučarko Tino Maze, na drugo mesto se je uvrstila Tanja Žakelj, ki je blestela na dirkah v gorskem kolesarstvu, na tretjo stopničko je stopila judoistka Lucija Polavder. Med moškimi je največ glasov dobil smučarski skakalec Peter Prevc, ki je v glasovanju prehitel drugouvrščenega košarkarja Gorana Dragića in tretjega, kolesarja Mateja Mohoriča. Glasovanje je bilo najtesnejše v kategoriji ekip. Ekipa leta je postala hokejska reprezentanca, ki se je prvič uvrstila na olimpijske igre. Hokejisti so le za glas prehiteli rokometno reprezentanco, četrto s svetovnega prvenstva.

Mazejeva in Prevc sta se v Cankarjev dom javila preko videopovezave, kajti čakajo ju nove tekme v Val d'Iseru oziroma Engelbergu. Tina Maze je s kipcem v roki in majico Show must go on (šov se mora nadaljevati, op. a.) dejala: »Ta nagrada je pomembna, moraš imeti zelo dobre rezultate, da jo osvojiš. Iz srca hvala. Še bolj sem vesela, če lahko s svojim delom razveseljujem vas. Vam sprožam pozitivna, včasih pa žal negativna čustva.« Peter Prevc je bil v skladu s tradicijo kratek, jedrnat in iskriv. »Zahvaljujem se za nagrado, hvala novinarjem, ki so oddali glas zame. Očitno sem jim naložil dovolj dela februarja, da so se me spomnili tudi decembra,« je dejal, preden se je iz Planice napotil v Švico, kjer ga že danes čakajo kvalifikacije.

V kategoriji športna ekipa leta 2013 se je na vrh tretjič v zgodovini zavihtela hokejska reprezentanca, ki je bila najboljša že v letih 1998 in 2002. Risi so nagrado prejeli za uvrstitev na svoje prve olimpijske igre, ki se začenjajo februarja prihodnje leto. Drugouvrščene rokometaše, ki so bili četrti na zadnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, so ugnali v »fotofinišu«, saj je odločal en glas. Kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar je iz Švedske sporočil: »To je veliko priznanje, saj je bila konkurenca izjemna. Tu so bili rokometaši, košarkarji, smučarji skakalci… Resnično je lepo, da so se novinarji odločili ravno za nas, saj uvrstitev na olimpijske igre ni mala stvar.« Anže Kopitar, ki je pred letom dni dobil priznanje za športnika leta, v kvalifikacijah za olimpijske igre ni igral, se pa v Los Angelesu že pripravlja za nastop v Sočiju. »Šele v zadnjem času pravzaprav lahko občutim, kaj je fantom uspelo, ko mi tukajšnji novinarji postavljajo veliko vprašanj okoli nastopa na igrah. To je vsekakor največji uspeh slovenskega hokeja na ledu. Reprezentanca je priznanje novinarjev dobila v spoštovanja vredni konkurenci, a zame to ni nobeno presenečenje,« je iz Kalifornije povedal Anže Kopitar.

Dodajmo, da bo prireditev Športnik leta najverjetneje že prihodnje leto bogatejša za novo kategorijo, v kateri bodo novinarji izbirali najboljšega mladega športnika ali športnico. Novost mora potrditi izvršni odbor Društva športnih novinarjev Slovenije.