Projekt preboja v olimpijski Soči se je začel s prvim dnem, ko je na selektorski stolček sredi decembra 2010 sedel Matjaž Kopitar. V zgodovino bo šel kot prvi trener naše nacionalne hokejske vrste, ki si je uvrstitev na največji zimski festival športa zastavil kot osrednji cilj in ga tudi dosegel. Pred tremi leti ni bilo veliko hokejskih privržencev, ki so z gotovostjo verjeli v tovrsten scenarij, ki se je zgodil kot najlepša športna pravljica. Reprezentanca je v najpomembnejšem trenutku pokazala najbolj zrel hokej, se dotaknila popolnosti in si že po dveh kvalifikacijskih tekmah priigrala olimpijsko vozovnico.

Dolgih nosov sta ostali tako Belorusija kot Danska, ki sta bili prepričani, da bo ravno njun medsebojni obračun odločal o potniku v Soči. Slovenci so dokazali, da lahko v športu presenetijo tudi avstajderji. Oba uvodna tekmeca sta bila namreč na papirju v vlogi izrazitega favorita, Ukrajina, naš tretji tekmec, prav tako ni dosti zaostajala. Risi so uvodni dan kvalifikacij sploh prvič na uradnih tekmah ugnali Belorusijo. V trdi tekmi, kjer je do izraza prišla slovenska hladnokrvnost v ključnih trenutkih, je bilo 4:2. Udarna napada sta se imenitno dopolnjevala med seboj in polnila belorusko mrežo. Dvoboj je prelomil slovenski kapetan Tomaž Razingar, ki je svoj 75. zadetek v reprezentanci dosegel z izjemnim kazenskim strelom. Zaradi poraza je besnel tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, sicer velik privrženec te igre.

Že naslednji večer so slovenski hokejisti prekrižali palice z Danci, gostitelji kvalifikacijskega turnirja. V razgretem ozračju pred pet tisoč glasnimi domačimi navijači sta bila osrednja junaka Robert Kristan, ki je čaral v vratih, in David Rodman, strelec obeh zadetkov za veliko zmago z 2:1. Deset sekund pred piskom sirene je Slovence rešil okvir gola, po koncu obračuna pa so si reprezentanti skočili v objem in evforično proslavljali zgodovinski dosežek. V izbruhu čustev je Razingar ob poslušanju Zdravljice brisal solze sreče, nasmešek na obrazu se je prikradel tudi vselej resnemu selektorju Kopitarju.

Njegovi izbranci bodo Sočiju v predtekmovanju igrali otvoritveno tekmo z gostitelji Rusi, kar bo velika čast za ves slovenski šport. V nadaljevanju se bodo pomerili še s Slovaško in Združenimi državami Amerike, nato sledi četrta tekma, ki bo odločila o potniku v četrtfinale olimpijskega turnirja. Za Slovenijo bosta v Sočiju nastopila tudi največja zvezdnika Anže Kopitar in Jan Muršak.

Postava Slovenije iz Vojensa,vratarji: Kristan, Hočevar, Gračnar, branilci: Gregorc, Pavlin, Tavželj, Kranjc, Pretnar, Robar, Kovačevič, napadalci: Jeglič, Tičar, Sabolič, Urbas, Pajič, Goličič, Ž. Pance, Mušič, Bašič, Razingar, G. Kopitar, M. in D. Rodman.