Prejšnji teden je Center za socialno delo Škofja Loka zakoncema Š. odvzel vseh njunih sedem otrok, starih od dveh do trinajst let. Razlogi so v skrajnem verskem prepričanju staršev, da za vse, tudi za hrano in obleke ter celo zdravje otrok, poskrbi Bog. Center za socialno delo je tako ugotovil religiozno zlorabo otrok, čustveno zlorabo zaradi vzbujanja občutkov strahu, krivde in negotovosti ter fizično nasilje, zanemarjanje otrok, zanemarjanje skrbi za njihovo zdravljenje in šolanje. Mlajša dva so takoj odpeljali v rejniško družino, starejše pa v krizni center v Lescah. Od danes naprej pa bodo tudi ti otroci pri rejnikih. Kot je povedala direktorica Centra za socialno delo Škofja Loka Ivana Košir Erman, so iskali take rejniške družine, ki bodo karseda blizu, da se bodo lahko otroci obiskovali in starejši tudi hodili v isto šolo.

»Ne« šoli zaradi zmajev v učbenikih

Družino Š. smo prvič obiskali že pred šestimi leti, ko so se odločili, da takrat 6-letna S. (njihova najstarejša, danes skoraj 13-letnica) ne bo hodila v šolo, pač pa jo bodo poučevali doma. Naše pisanje je že takrat naletelo na zelo različne, a burne odmeve, saj nam je mama Barbara povedala, da so jo k temu vodili izključno verski razlogi, češ da se v šoli učijo iz knjig, polnih zmajev in hudičevih bitij. Že takrat nam je pripovedovala o tem, kako je »ljubi bog« pozdravil hude opekline na roki njihovega drugorojenca. Na družino Š. in njeno versko prepričanje so se sicer meščani Škofje Loke v teh letih navadili, kaj se je dogajalo za štirimi stenami stanovanja na Mestnem trgu, pa ni vedel nihče. Na vse skupaj je menda opozarjala babica otrok, ki je boje za njih tudi puščala hrano in kakšno obleko pred vrati doma. Družina Š. je zadnja leta namreč šla do take skrajnosti, da je živela v prepričanju, da ji bo Bog dal vse, kar potrebuje. Na prigovarjanje babice so šoloobvezni otroci letos začeli hoditi v šolo, a starša (verjetno pa tudi otroci) na tako spremembo očitno nista bila pripravljena in odnosi v družini so se močno skrhali, starša pa sta sama priznavala, da otrok »ne krotita več«.

V šolo tudi s pomočjo varuhinje

Po naših podatkih so strokovni delavci loškega centra za socialno delo družino še bolj podrobno spremljali že nekaj mesecev in se pravzaprav ves čas pripravljali tudi na to, da bo treba otroke zaradi prehude zlorabe vendarle odvzeti staršema. Do tega je prišlo prejšnji torek, ko so starejše otroke odpeljali iz šole, mlajša dva pa v spremstvu policije iz stanovanja. Dogodek je precej razburkal javnost, o vsem je želela biti obveščena varuhinja človekovih pravic, pristojno ministrstvo pa je odredilo strokovni pregled, kar je pri tako občutljivih zadevah, kot je odvzem otrok, sicer povsem običajna praksa.

»Problematiko omenjene družine smo delno poznali le zaradi obravnave v okviru projekta Zagovornik – glas otroka, saj smo otrokom postavili zagovornika, ki jim je uspešno pomagal pri uresničitvi pravice do izobraževanja. Pri Centru za socialno delo Škofja Loka smo že opravili poizvedbe, saj se želimo seznaniti z razlogi za odvzem otrok, predvsem pa želimo ugotoviti morebitne nepravilnosti pri izvršitvi odločbe o odvzemu ter načrtovane aktivnosti CSD za odpravo razlogov za odvzem otrok,« so sporočili iz urada varuhinje človekovih pravic.

Staršem bodo ponudili strokovno pomoč

Ivana Košir Erman pa nam je včeraj potrdila, da so celotno poročilo varuhinji že poslali in da upajo, da bo v kratkem tudi opravljen inšpekcijski nadzor. »Posredovali smo zelo podroben opis postopka odvzema otrok. Na CSD se zavedamo, v kakšni stiski so tako starši kot otroci, ko pride do odvzema otrok. Menimo, da smo ravnali profesionalno, pazljivo in z vso potrebno občutljivostjo. Vsak korak je bil skrbno načrtovan skupaj z vsemi vpletenimi službami, ki so pri ukrepu sodelovale,« je prepričana Košir-Ermanova. Dodaja, da so bili še posebej pozorni, da je ukrep odvzema potekal tako, da otrok ni spravil v še večjo stisko. »Prav tako smo poskrbeli tudi za pomoč materi, če bi jo potrebovala. Varuhinji smo pojasnili tudi, na kakšen način je pri odvzemu na domu sodelovala policija, ki je svojo nalogo opravila profesionalno in zelo diskretno. V šoli pa policija ni bila prisotna. CSD Škofja Loka je poleg dokumentacije posredoval tudi načrt dela s staršema in otroki, iz katerega izhaja, da jim bo ponujena vsa strokovna pomoč, ki jo potrebujejo,« je zaključila direktorica CSD Škofja Loka.