Matt je vodil že po prvi vožnji, Thaler je na drugem mestu zaostajal 32 stotink, Francoz Jean-Baptiste Grange na tretjem pa 49. Vsi drugi so za Mattom zaostali več kot pol sekunde, Valenčič, ki je bil deseti, pa je bil prvi z več kot sekundo zaostanka (+1,02).

Valenčič je skušal prekiniti niz petih zaporednih uvrstitev brez točk; med trideseterico je bil zadnjič pred 11 meseci na Sljemenu. Edini slovenski predstavnik je zelo dobro nastopil na prvi progi. Čeprav je sredi nje skoraj zajel količek, je ostal na porogi in kljub temu, da je izgubil nekaj časa, prišel med prvo deseterico.

V finalu pa je skoraj izgubil ravnotežje že pred prvim merjenjem časa, izgubil skoraj pol sekunde in v nadaljevanju zelo izenačene tekme tega ni mogel več nadoknaditi. Kljub temu je dosegel najboljšo uvrstitev slovenske moške vrste v tej zimi. Na prejšnjih osmih tekmah sezone je zbrala skupaj le eno uvrstitev med trideseterico. Edine točke je pred Valenčičem osvojil Andrej Šporn z 20. mestom na smuku v Beaver Creeku.

"Kazalo je bolje, saj bi lahko iztržil več, vendar pa sem po slabem startu v sezono sedaj prišel do pravih občutkov. Določeni odseki so že vrhunski, ne pa še proga v celoti. Sedaj lahko grem z optimizmom in samozavestjo naprej in bom lažje nadaljeval, čeprav je bilo v igri več, kot pa 15. mesto. Nekje je treba začeti in upam, da bo šla sedaj krivulja navzgor," je pojasnil Valenčič, ki bo skušal do slalomskih tekem januarja doseči še višjo formo.

"Moramo biti zadovoljni. Po dolgem času se je Valenčič prebudil, je pa že na tekmah nižje ravni dokazoval, da zna in zmore napraviti več kot v zadnjem obdobju. Dobil je potrditev in tudi mi kot tudi ekipa, da smo na pravi poti. Želim, da bi na tem rezultatu Mitja gradil samozavest in stabilnost. Do naslednjega slaloma je velika luknja v koledarju svetovnega pokala, zato bomo šli sedaj na evropske pokale, da ostanemo v ritmu. Zelo smo potrebovali tak dosežek, ki pomeni neposredno primerjavo na treningih, ko mlajši vidijo, kam sodijo tudi v svetovnem merilu," je dejal Mitja Kunc, trener tehničnih disciplin.

V finalu je Mattias Hargin, ki je bil po prvem nastopu osmi (+0,80), vodil vse do nastopa Matta. Štiriintridesetletni Matt, dvakratni svetovni prvak (2001, 2007), pa je bil uspešen tudi na drugi progi. Z več kot polsekundnim naskokom je dosegel 16. zmago v karieri, prvo po skoraj treh letih, ter z njo postal najstarejši slalomski zmagovalec svetovnega pokala. Leto dni mlajši je bil dosedanji rekorder Norvežan Finn-Christian Jagge. Hargin pa je z drugim mestom dosegel najboljši izid v karieri. Grange je bil četrti, peti pa drugi Šved Markus Larsson.

Svetovni prvak Avstrijec Marcel Hirscher je napravil veliko napako, prišel do cilja, vendar na 46. mestu z več kot štirimi sekundami zaostanka za Mattom ostal brez finalnega nastopa prvič po marcu 2012. V skupnem seštevku pokala je tako ostal drugi za Norvežanom Akselom Lundom Svindalom, ki tokrat ni nastopil.

Svetovni pokal za alpske smučarje se bo nadaljeval 20. in 21. decembra v italijanski Val Gardeni, kjer bosta na programu smuk in superveleslalom.