Najizkušenejši med temi je zagotovo Rok Flander, to bo 14. sezona svetovnega pokala, a mu kljub temu motivov ne manjka.

"Občutki oziroma zadovoljstvo, ki me nagradijo ob doseganju vrhunskosti na deski, so še vedno močnejši od vsakodnevnih življenjskih položajev. Tukaj ne gre toliko za tekmovanja in priznanja publike kot za samo deskanje kot tako in odkrivanje mej tako človeških sposobnosti kot sposobnosti materiala. Poleg tega se vse skupaj dogaja v kraljestvu gora, ki so neizmeren vir energije," je o motivacijskih dejavnikih, ki mu dajejo energijo za novo sezono, povedal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu iz leta 2007.

Brez kile je življenje lahkotnejše

Flander nikoli ničesar ne prepušča naključju in ker so v letošnji sezoni tudi zanj največji izziv olimpijske igre, se je na tekmi v Rusiji začel pripravljati že v lanski sezoni. Po tretjem mestu na olimpijski generalki v Sočiju je sezono predčasno končal in odšel na operacijo kile, ki mu je v zadnjih sezonah povzročala precej težav.

"Izkazalo se je, da je bila to ena boljših odločitev v mojem življenju. Brez kile je življenje lahkotnejše, predvsem pa sem lahko opravil nekatere treninge, ki jih v prejšnjih sezonah nisem mogel," je zadovoljstvo po odpravi zdravstvenih težav strnil Flander in nadaljeval: "V letošnjem pripravljalnem obdobju sem delal veliko več na moči kot prejšnja leta. Sicer pa sem si vzel tudi več časa za trening, kot je bilo to v preteklih dveh ali treh sezonah. Veliko sem tudi deskal na valovih in odpeljal verjetno največji in najzahtevnejši val v svojem življenju. Lahko rečem, da sem pripravljen in da si želim tekmovanja."

Dobro delo v poletnih mesecih se je nadaljevalo tudi jeseni na snegu: "Najprej sem se pripravljal v Saas Feju v sodelovanju z dolgoletnim trenerjem Tomažem Bernikom, potem pa dobrih 40 dni v ameriškem Copper Mountainu in kasneje v Nakiski ter Panorami v Kanadi. Na treninge čez lužo sem odšel predvsem zato, ker sem si želel miru in dobre snežne pogoje. Treningi so bili izjemni, rezultati pa konstantni. Naredil sem nekaj sprememb v tehniki, tako da bi morali biti rezultati vidni."

Osvojiti želi to, kar mu v karieri še manjka

Tako kot v preteklih sezonah tudi v novi Flander sodeluje s kanadsko reprezentanco, s katero se pravkar mudi na pripravah na Južnem Tirolskem: "Nastanjeni smo na Kreuzbergpassu, ki bo naša baza skozi celotno sezono in kjer se bomo pripravljali tudi na najpomembnejši tekmi sezone. Olimpijske igre bodo vrhunec letošnje sezone, vse je podrejeno temu tekmovanju, tudi moji cilji. V Sočiju želim osvojiti to, kar še manjka v moji dosedanji karieri."

Seveda pa si zmagovalec štirih tekem v svetovnem pokalu dobre rezultate želi tudi v svetovnem pokalu, ki se začne v petek, s paralelnim slalomom v Carezzi.