V ekipi za Soči je trenutno 11 tekmovalcev v deskanju, in sicer Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Rok Rogelj, Tim Mastnak, Matija Mihić, Filip Kavčič, Tim-Kevin Ravnjak, Jernej Demšar ter dve tekmovalki Cilka Sadar in Urška Pribošič. Skupno 13-članska zasedba za Soči, seveda pa se lahko zasedba še spremeni in poveča.

Prvo prizorišče tekem svetovnega pokala bo avstrijski Montafon, ki bo gostil disciplino deskarski kros, nato pa bomo že lahko spremljali tekme v snežnem žlebu v finski Ruki in paralelne discipline v italijanski Carezzi. Današnje predstavitve v prostorih Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani se je udeležil večji del reprezentance, v vseh disciplinah od tekmovalcev v paralelnih disciplin do deskarjev prostega sloga.

Predsednik odbora za deskanje na snegu Samo Štante napoveduje, da jih čaka ena izmed najzahtevnejših sezon v zadnjih letih. "Zaradi olimpijskih iger je strnjena v dva meseca. Mnogi reprezentanti so si že zagotovili mesta na olimpijskih igrah, nekaj pa jih to še čaka. Upam, da bo zasedba še številčnejša in da bodo dostojno zastopali barve Slovenije."

Anže Polanec, odgovorna oseba za strokovno vodenje panoge, je dodal: "Večina tekmovalcev je že podpisala pogodbe za novo sezono. Na SZS smo najštevilčnejša panoga, ki gre na OI, trenutno je kandidatov 11, upam pa, da se bo uvrstil še kdo. Kar se tiče paralelnih disciplin z veseljem lahko rečem, da bo treba narediti tudi interne kvalifikacije za svetovni pokal, ker imamo takšno število tekmovalcev. V tem trenutku lahko na OI pošljemo štiri deskarje paralelnih disciplin, imamo pa pet olimpijskih kandidatov. Kar se tiče krosa imamo samo dva reprezentanta, saj nam podmladka žal ne uspe ustvariti, sta pa oba kandidata za OI. V tem letu gostimo tudi tekme svetovnega pokala, kjer bodo lahko nastopili vsi tekmovalci paralelnih disciplin."

Marguč v Soči z velikimi cilji

Med osrednjimi favoriti v Sočiju bo Rok Marguč, ki nastopa v paralelnih disciplinah. Marguč je je letos v Quebecu v paralelnem slalomu osvojil naslov svetovnega prvaka, v paralelnem veleslalomu pa je zmagal na tekmi v Arosi ter sezono končal na tretjem mestu skupnega seštevka: "Veliko časa sem posvetil delu na sebi, tudi psihološkim pripravam ne le telesnim. Od zadnjih olimpijskih iger v Vancouvru pa do zdaj sem osvojil dobesedno vse, kar se je dalo, tako da ne bi imelo smisla, da bi rekel, da želim izboljšati 23. mesto iz Vancouvra. Želim si biti zgodba po OI, ne pa pred njimi."

Košir komaj čaka tekme

Med boljše slovenske deskarje na snegu sodi Žan Košir, ki je v Vancouvru leta 2010 s šestim mestom izenačil najboljši slovenski dosežek v paralelnem veleslalomu. V seštevku svetovnega pokala v paralelnem slalomu, v katerem je letos zmagal v Bad Gasteinu, je sezono končal na drugem mestu. Na tekmi na domači Rogli pa je bil drugi v paralelnem veleslalomu. "Vidim, da so vsi že zagreti, tudi sam komaj čakam tekme. Po koncu prejšnje sezone sem ugotovil, da je bila uspešna, seveda pa si vsi želimo še več. Moraš vedeti kaj in kje začeti delati izboljšave. Kako mi je to uspelo, bo pokazala sezona. Počakajmo na tekme, da vidimo, kaj se bo zgodilo. Občutki lahko zavajajo, tako da ne vem še, kam sodim, mislim pa, da so vožnje že kar dobre," je dejal.