Znanstveniki, ki so pojavu nadeli ime »Heksagon«, česa podobnega še niso videli. Gre namreč za vrteč se vremenski pojav v obliki šesterokotnika. Nasini strokovnjaki pravijo, da je pojav nestabilen, vetrovi v njem pa da dosegajo hitrost do 320 kilometrov na uro, kar je kar 80 kilometrov na uro več kot je moč vetra pri orkanu pete kategorije.

»Orkani na Zemlji običajno trajajo kakšen teden, pri tem pojavu pa se zdi, da se dogaja že več desetletij. Kdo ve, morda celo stoletij,« je za portal CNN povedal Andrew Ingersoll, del ekipe Cassini na kalifornijskem tehnološkem inštitutu.

Cassini je šesterokotnik fotografiral že v preteklosti, kar so znanstveniki objavili ta teden, pa je prva podoba visoke resolucije in prva z barvnimi filtri. Podobe nastajajo s t.i. metodo »umetne barve«, s pomočjo katere lažje opazimo razlike med različnimi deli nevihte. Našim golim očem bosta šesterokotnik in Saturnov severni pol videti zlato in modro.

Plovilo Cassini so izstrelili leta 1997, v orbiti okoli Saturna, šestega planeta od Sonca, pa je vse od leta 2004. Pri Nasi upajo, da bo plovilo naredilo še več slik in pridobilo podatke o Saturnu, njegovih obročih in lunah.