Po navedbah opozicijske stranke Domovina zaprte nekdanje premierke Julije Timošenko, na katero se sklicuje ruska tiskovna agencija Itar-Tass, naj bi se na kijevskih ulicah zbralo celo okoli 500.000 ljudi. Policija števila protestnikov še ni potrdila, navaja Itar-Tass.

"Policija se ne bo vmešavala v trenutno dogajanje, kljub sodni prepovedi množičnih akcij," pa je ob neupoštevanje prepovedi protestov zatrdil tiskovni predstavnik kijevske policije Sergej Burlakov.

Do odločitve kijevskega administrativnega sodišča, da prepove proteste na omenjenem trgu, središču protestov, ter pred vladnimi poslopji in ministrstvi v središču prestolnice do 7. januarja 2014, je sicer prišlo po nasilni odstranitvi približno tisoč protestnikov s Trga neodvisnosti s strani policije v soboto, pri čemer je bilo ranjenih več deset ljudi.

Protestniki z buldožerji želeli predreti barikade

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na spletni portal hromadske.tv, je danes pred sedežem ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Protestniki naj bi s pomočjo buldožerjev skušali predreti barikade, nakar je policija odgovorila s solzivcem.

V spopadih so bili ranjeni številni protestniki, po navedbah tiskovne predstavnice policije Olge Bilik pa tudi 100 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po treh urah je policiji protestnike vendarle uspelo odbiti, piše Itar-Tass.

Aktivisti ukrajinske nacionalistične stranke Svoboda pa so medtem zavzeli stavbo kijevske mestne uprave, kjer nameravajo vzpostaviti "revolucionarni štab". "Lahko vam je všeč ali ne, toda to je začetek revolucije v Ukrajini," je dejal vodja Svobode Oleg Tjagnibok.

Janukovič se v svoji rezidenci zunaj Kijeva z drugimi visokimi predstavniki oblasti pogovarja o možnosti uvedbe izrednih razmer. Po neuradnih navedbah bi se to lahko zgodilo že v ponedeljek, izključeno pa naj ne bi bilo niti, da bi se izredno stanje nanašalo zgolj na ukrajinsko prestolnico, še poroča Itar-Tass.

Protesti bodo trajali do odstopa vlade

Ukrajinska opozicija je sicer že napovedala, da se bodo protesti nadaljevali, dokler vlada ne odstopi. "Tukaj bomo ostali, dokler naše zahteve ne bodo izpolnjene: odstop vlade premiera Nikolaja Azarova, odstop Janukoviča," je dejal svetovni prvak v boksu in vodja opozicijske stranke Udar Vitalij Kličko, ki je obenem obsodil nasilne izpade nekaterih demonstrantov. "Napad na sedež predsedstva je provokacija vlade za diskreditacijo mirnega protesta na Trgu neodvisnosti," je še dodal.

Zaradi sobotnega nasilja je sicer danes svoj odstop ponudil vodja kijevske policije Valerij Korjak. Njegovega odstopa notranji minister Vitalij Zakarčenko še ni sprejel, odločil pa je, da dolžnosti ne bo opravljal do konca preiskave dogodka. V tem času ga bo nadomeščal Valerij Mazan, ki je sicer vodja kijevske regionalne policije, še navaja Itar-Tass.