»Letos je z brodom našo vas obiskalo rekordnih 12.000 obiskovalcev, večinoma gostov Term Čatež, preostalih gostov pa je bilo še približno 8000,« pove predsednik Brodarsko-turističnega društva Andrej Pinterič, ki skupaj s člani društva in preostalimi aktivisti vaške skupnosti načrtuje prireditve, s katerimi želijo v naselje na sredi poti med Brežicami in Dobovo pritegniti še več gostov.

Delajo gigantski adventni venček

Prva se bo zgodila ta konec tedna, ko bodo obiskovalcem predstavili, kot zatrjujejo, največji tradicionalni adventni venec Sloveniji. Obseg venca, spletenega iz smrekovih vej, bo 55 metrov, sestavljen pa bo iz 225 elementov. Prvo število predstavlja število hiš v naselju, drugo pa število prebivalcev. Tridnevno prireditev, v sklopu katere bo potekal tudi zanimiv adventni sejem, bo spremljal tudi raznolik kulturno-zabavni program za otroke in odrasle.

V omenjenem društvu znajo za goste iz sosednjega velikega turističnega središča poskrbeti tudi med letom, saj brod čez Savo vozi vsak dan. Po skrbno pripravljenem programu jih najprej peljejo na ogled bližnjih savskih brzic, nastalih nad tektonsko prelomnico, razkažejo jim freske v vaški cerkvici sv. Fabijana in Sebastjana iz leta 1767, od tam sprehod nadaljujejo do bližnje rojstne hiše velikega slavista in slovenista Jožeta Toporišiča ter do gnezdišča štorkelj, črede krav ter kovaškega muzeja.

Hidroelektrarna bo posegla tudi v življenje na vasi

Načrtovana gradnja hidroelektrarne Mokrice, ki naj bi jo po sedanjih načrtih zgradili do leta 2017, bo turistični in siceršnji utrip Mosteca v marsičem spremenila. Omenjenih brzic ne bo več, vprašljiv je tudi režim obratovanja tamkajšnjega zadnjega broda na Savi, saj bo reka, katere naravni vodni tok uporablja za pogon, zaradi zajezitve pri Mokricah postala veliko širša in skoraj povsem mirna.

Med pogovorom s predstavniki vaških organizacij, poleg Pinteriča sta bila navzoča še Janko Krulc in Matjaž Savnik, smo izvedeli, da pred tako veliko spremembo ne sedijo križem rok. »To je danes sicer slišati samo kot tiha želja, vendar že prav resno razmišljamo, da bi drugačna Sava lahko prinesla nove privlačnosti in še več obiskovalcev. To, kar se danes zdi nemogoče, bi lahko postalo resničnost. Namreč, da naš brod več ne bi vozil samo z levega na desni breg in obratno, temveč tudi vzporedno z bregom. Natančneje povedano, brod bi turiste lahko prevažal na relaciji med Mokricami in Brežicami z vmesnim pristankom na Mostecu oziroma v neposredni bližini Term Čatež,« so nam doslej »skrivni« načrt razkrili omenjeni trije možje, ki imajo podobno privlačnih idej za razvoj turizma v vasi in okolici na zalogi še nekaj. es