V svetu in v Sloveniji sta na voljo dve cepivi proti okužbam s HPV: dvovalentno, ki vsebuje delce dveh genotipov HPV, in štirivalentno, ki vsebuje delce štirih genotipov HPV. Gre za cepivi silgard ter cervarix, ki ga proizvaja GlaxoSmithKline.

Povezave (zaenkrat) ni

»Na IVZ smo seznanjeni s primerom v Franciji in smo za mnenje o tem že tudi povprašali Evropski center za preprečevanja in obvladovanja bolezni (ECDC),« so za STA danes povedali na inštitutu. Ob tem poudarjajo, da cepljenje proti HPV izvajajo številne države v EU in po svetu, tako da je bilo tudi s tem cepivom cepljenih že več milijonov oseb.

»Za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na povezave med tem cepivom in katero koli avtoimunsko boleznijo,« zagotavljajo na inštitutu. A to ne pomeni, da zadeve ne bodo resno obravnavali, poudarjajo. »Zagovarjamo stališče, da je potrebno z vso resnostjo preveriti vsak posamezen primer in pripraviti na dokazih temelječe zaključke,« so zapisali.

Ena tožba že vložena, tri napovedane

Na IVZ tako obljubljajo, da bodo še naprej pozorno spremljali razvoj dogodkov in v sodelovanju z drugimi strokovnjaki, tudi v širšem evropskem prostoru, sprejemali odločitve.

Silgard, na ameriškem trgu poznano kot gardasil, je cepivo, zaradi katerega naj bi se pri najmanj štirih francoskih najstnicah razvile resne avtoimunske bolezni. Eno dekle je zaradi tega proti distributerju zdravila, družbi Sanofi, in francoski agenciji za varnost zdravil (ANSM), ki je izdala dovoljenje za uporabo omenjenega cepiva, že vložilo tožbo, še tri dekleta so to napovedala.

Francoski strokovnjaki so sicer podobno kot slovenski izpostavili, da dokazov o povezavi med cepivom in avtoimunskimi boleznimi ni. Ob tem so posvarili pred pretiranim izpostavljanjem morebitnih stranskih učinkov v primerjavi s pozitivnimi učinki cepljenja.

Pogostost okužb s HPV

Na IVZ še dodajajo, da je okužba s HPV ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb v svetu in tudi v Sloveniji. »Podatki kažejo, da se vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni, v življenju okuži s HPV,« navajajo.

Okužene osebe večinoma nimajo bolezenskih znakov in pri večini ljudi okužba spontano mine. Pri nekaterih pa se lahko razvije trajna okužba s HPV, v redkih primerih se lahko pojavijo celo rak materničnega vratu in nekateri drugi raki. Najučinkovitejša zaščita proti okužbam s HPV je cepljenje, poudarjajo.

Neželeni učinki izzveneli v nekaj dneh

Stopnja precepljenosti deklic šestih razredov osnovnih šol proti HPV v Sloveniji je sicer v šolskem letu 2009/2010 znašala 48,7 odstotka, v šolskem letu 2010/2011 55,2 odstotka, v šolskem letu 2011/2012 pa 54,9 odstotka. Med stranskimi učinki so zdravniki najpogosteje poročali o bolečini, oteklini oziroma rdečini na mestu cepljenja ter slabosti, glavobolu, utrujenosti, zaspanosti in vrtoglavici. »Vsi neželeni učinki so izzveneli v nekaj dneh brez posledic,« dodajajo na inštitutu.

Lani je bilo sicer v Sloveniji razdeljenih 15.371 odmerkov cepiva proti HPV, od tega so bili neželeni učinki prijavljeni v 32 primerih. Leta 2011 je bilo razdeljenih 17.973 odmerkov cepiva, prijavljenih primerov z neželenimi učinki pa 18, leta 2010 pa je bilo odmerkov 20.530, prijavljenih primerov neželenih učinkov pa 31, še navajajo na IVZ.