Starše je tudi zmotilo, da na dopisu staršem, ki ga je bilo potrebno podpisati, ni bilo možnosti, da bi obkrožili možnost »ne soglašam«, saj je bila predvidena možnost zgolj besedica »soglašam«. Jezi jih, da velenjski zdravstveni dom manipulira s starši.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so danes za STA potrdili, da je cepljenje proti HPV prostovoljno in v kolikor se starši odločijo, da bodo cepili svoje hčere, morajo podpisati soglasje. Če tega soglasja ne podpišejo, zdravniki otrok ne bodo cepili, so pojasnili in dodali, da je delež cepljenih osnovnošolk ta trenutek okoli 50 odstotkov.

V Zdravstvenem domu Velenje so priznali napako

Kot je zagotovila vodja tamkajšnjega predšolskega in šolskega dispanzerja Margareta Seher Zupančič, ni šlo za namerno zavajanje staršev, ampak za človeško napako.

»Kolegica, ki je pripravila dopis, je povzela besedilo, ki ga je napisala za starše učencev 1. razreda, ki so v sklopu sistematskega pregleda cepljeni proti hepatitisu B, in starše otrok 3. razreda, ki so cepljeni proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. Cepljenje proti tem boleznim pa je v Sloveniji obvezno,« je pojasnila Seher Zupančičeva.

Sicer pa so učenci v šoli po njenih besedah poleg omenjenega obvestila staršem dobili tudi brošuro in list z informacijo o cepljenju proti okužbam s HPV, na katerem je tudi izjava o privolitvi, ki jo podpišejo starši deklic, ki so se odločili za cepljenje, in jo je izdal IVZ. Brez podpisane izjave staršev nobena deklica ni cepljena, je zagotovila vodja šolskega dispanzerja in dodala, da so šolo že obvestili, naj obvestila staršem več ne pošiljajo in jim poslali dopis za starše s pravilno informacijo.