Lotus je mrzlično iskal zamenjavo za zadnji dve dirki sezone v Teksasu in Braziliji, potem ko se je njihov zdaj že nekdanji prvi voznik Räikkönen po odmevnem sporu glede neizplačanih obveznosti pred dnevi odločil, da bo še pred koncem sezone odšel na operacijo hrbtenice in tako izpustil zadnji dve preizkušnji. Priložnost za nastop na zadnjih dveh dirkah sezone so tako ponudili tudi nemškemu veteranu, ki pa je ponudbo zavrnil.

Schumacher se je po večletnem premoru enkrat že vrnil v formulo 1, lani pa dokončno prenehal dirkati. "Michael bi bil fizično še sposoben voziti dirkalnik, toda zdaj je povsem vpet v svoj nov način življenja," je njegovo odločitev pojasnila managerka Sabine Kehm.

Lotus naj bi nato dobil košarico tudi od Schumacherjevega rojaka Nica Hülkenberga, ki je ponudbo pogodbe za dve dirki prav tako zavrnil.

Danes pa so pri Lotusu le uspeli najti novega voznika za dve dirki. Zamenjava za Räikkönena bo njegov rojak Heikki Kovalainen, ki je bil do zdaj testni voznik pri Caterhamu.