Räikkönen je letos že imel težave z bolečinami v hrbtu, ki so ga skoraj stale nastopa na VN Singapurja, a je tam Finec ob pomoči protibolečinskih tablet le stisnil zobe in na dirki vseeno nastopil, sedaj pa so se težave ponovile in Kimi se je odločil, da bo že pred koncem sezone opravil operacijski poseg v Salzburgu, zaradi predpisanega štiritedenskega počitka po takšni operaciji pa je jasno, da je njegove sezone konec.

Novico je sporočil njegov menedžer Steve Robertson, ki je za Autosport.com dejal, da bi v idealnem svetu bilo lepo, če bi Kimi sodelovanje z Lotusom podaljšal še za zadnji dirki sezone, a zaradi hudih bolečin to žal ni bilo mogoče.

Na Twitterju se je oglasil tudi Finec, ki je svojim sledilcem sporočil: “Operacija hrbta v Salzburgu. Se vidimo na začetku naslednje sezone v Avstraliji. V Ferrariju. Okrevanje...“

Ni še znano, kdo bo Räikkönena v Lotusu zamenjal na zadnjih dveh dirkah sezone v ZDA in Braziliji, a britansko moštvo za to odločitev nima ravno veliko časa in možnosti. Najverjetneje bo namesto Finca priložnost dobil Lotusov testni dirkač Davide Valsecchi.