Pogosto se vsaj prva partija hitro odvije v remi, v tem primeru tudi druga, tretja in četrta. Igralca nista želela na samem začetku tvegati preveč. Je pa to vsekakor voda na Anandov mlin, ki bo na tak način izzivalca spravljal v neugoden položaj. Carlsen namreč slovi kot izjemno borben igralec, ki svoje nasprotnike premaguje z odlično fizično kondicijo, neverjetno koncentracijo in ogromno borbenostjo in samozavestjo skozi celotno partijo. Torej Anandova taktika po mojem mnenju sloni na nekaj hitrih remijih, ki naj bi Norvežana malce uspavali, sočasno pa nanj povečevali pritisk. Anand se je zelo dobro psihološko pripravil na dvoboj, v povezavi z njegovimi izkušnjami pa bi prav to morda lahko pretehtalo v njegovo korist. Seveda mora Anand dokazati, marsikaj tudi za šahovnico, ampak vsekakor bi rekel, da je »Vishy« na samem začetku dobil mini psihološko vojno.

Kljub vsem tem domnevam je treba dodati, da je kakovost na strani Carlsena, ki s svojo mladostniško energijo in pa neverjetno sposobnostjo prilagajanja naganja strah v kosti vsem najboljšim šahistom na planetu.

Carlsen ostaja favorit, to je kristalno jasno. Po mojem mnenju lahko pričakujemo dva scenarija. Ali bo Carlsen v naslednjih partijah prevzel pobudo in dvoboj dokaj z lahkoto dobil ali pa bo Anandu uspelo držati meč v »egalu« in povečati pritisk na mladega zvezdnika, od katerega ves svet pričakuje, da bo zavzel šahovski prestol, kjer pa nastopi vojna živcev in se lahko zgodi prav vse.

Luka Lenič je šahovski velemojster in slovenski prvak.