Lahko bi šlo za kulturni preboj - evropska veriga restavracij, ki v ospredje postavlja gostoljubnost Romov, njihovo kulturo in glasbo, in ki bi hkrati tudi gradila odnose s pogosto zlonamerno skupnostjo, uvodoma zapiše Cain.

Ogroženi temelji vizije

Kot takoj dodaja, pa so temelji te vizije že ogroženi, saj je svet mestne četrti, v kateri bi bila restavracija, preprečil njeno odprtje.

Članek lahko v celoti preberete tukaj.

V podjetju, ki je za odprtje prejelo evropska sredstva, so se nadejali, da se bodo z restavracijo izboljšali medetnični odnosi, hkrati pa bi v njej Romi dobili delo. Romi se sicer spopadajo z izjemno visoko, 97-odstotno brezposelnostjo.

»Če si Rom, službe ne boš dobil«

»Če delodajalec v Mariboru vidi, da si Rom, ne boš dobil službe,« pravi 37-letni Bajram Mehmeti, ki bi v restavraciji delal kot natakar. Njegovi starši so se pred 30 leti s Kosova preselili v Maribor, kjer je takrat cvetela industrija.

V projektu odpiranja prve romske restavracije se je izobraževalo 23 Romov, izmed katerih so jih za delo izbrali pet.

Možnost za zaposlitev za Rome

Romska skupnost je nad odločitvijo, da restavracije ne bo, razočarana. »Ne gre le za samo restavracijo, to je bila možnost, da Romi dobijo zaposlitev,« je dejal predstavnik Romov Fatmir Bečiri.

Kot piše Cain, predstavnik mestnega sveta pravi, da svet nima nič proti romski restavraciji, a da namerava v praznih prostorih odpreti dnevni center za vse starosti.

Tolerantnost le na papirju

Cain ob koncu navaja izjavo anonimne Slovenke srednjih let, ki pravi, da se Romi obnašajo katastrofalno. »Celo otroci se obnašajo grozno, pljuvajo in grdo govorijo. Odrasli se naokoli vozijo z neregistriranimi vozili. Kradejo in niti na pamet jim ne pade, da bi delali, še posebej ženskam ne.«

Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravca so Slovenci tolerantni, dokler osebno ne stopijo v stik z drugimi etničnimi skupinami.

Novinar zaključuje z navedbo besed Bečirija, ki pravi, da so Romi šokirani in da takega sovraštva doslej niso občutili.