V tokratni zasedbi risov je Marcel Rodman med bolj izkušenimi reprezentanti. V lanski sezoni je z Bietigheimom osvojil nemško drugo ligo, zdaj pa v dresu Schwenningerja nastopa v elitnem tekmovanju. Slast nemške prve lige je tako znova okusil po desetih letih, potem ko je tedaj nastopal za Krefeld. Marcel Rodman danes opaža bistvene razlike. »Pred desetletjem sem v Nemčiji igral bistveno manj časa. Trudil sem se in trudil, vendar nisem prišel daleč. Zdaj sem zadovoljen z minutažo. Četudi se mi pripeti napaka, to ne ogrozi mojega statusa v ekipi. Priložnosti dobivam tako v igri z igralcem manj in več. Res je, da bi lahko dosegel kakšno točko več, a sem prepričan, da se bo tudi to zgodilo,« je na snidenju z domačimi poročevalci ob novem reprezentančnem zboru razlagal Marcel Rodman.

Starejši od bratov Rodman je že večkrat poudaril, da se z velikim veseljem odziva vabilom v izbrano vrsto, saj se zaveda, da njegova kariera ne bo trajala večno. Navsezadnje je pred poldrugim mesecem dopolnil že 32 let. »V Nemčiji me sprašujejo, ali ne bi bilo boljše, če bi se med reprezentančnimi akcijami malo spočil. Odgovorim jim, da se v slačilnici Slovenije vedno spočijem, saj med igralci vlada dobra energija. Za kolektivnega športnika je dobrodošlo, da vsake toliko časa zamenja okolje,« je rekel Marcel Rodman, ki je zelo navezan na brata Davida, s katerim je veliko v stiku. V bogati karieri sta skupaj odigrala mnogo tekem, poznata se do obisti, a okoliščine jima to poletje niso bile naklonjene, da bi družno zaigrala v Nemčiji, ki je postala raj za slovenske hokejske legionarje. Spomnimo, da je David šele pred kratkim našel delodajalca na severu Evrope, kjer igra za švedskega drugoligaša Oskarshamn.

Marcel Rodman je svoje prve hokejske korake naredil na Jesenicah, ki so danes daleč od stare slave. Priznal je, da s težkim srcem spremlja pot slovenskega klubskega hokeja: »Večkrat se vprašam, kako bodo mladi drli v dvorane, ko pa v domačem okolju nimajo pravih vzornikov. Pri meni je bilo drugače. V Podmežakli sem imel priložnost občudovati številne mojstre igre s ploščkom in palico.« Ko smo ga vprašali, ali ga je kot izkušenega hokejista in vedno zelo razmišljujočega človeka kdo vprašal za kakšen nasvet, poda nikalen odgovor, a doda, da bi rad pomagal.

Med desetdnevnim reprezentančnim premorom bo klubsko dogajanje razumljivo potisnjeno v ozadje, kar pa še ne pomeni, da bodo moštva mirovala. Edini slovenski predstavnik v EBEL je v ponedeljek pozno zvečer sklenil podaljšati mandat Ivu Janu na klopi Olimpije. Jan resda še nima pogodbe do konca sezone, ampak le do nadaljnjega. Upravo kluba je prepričal z ambiciozno vizijo, rokave pa bo zavihal že na današnjem treningu, potem ko je imelo zadnjeuvrščeno moštvo v EBEL dva dni premora. Jan bo verjetno že v kratkem dobil novega branilca iz tujine, ne bo pa prišel Eric Pance.

Dodajmo, da bo danes ob 16.30 v Tivoliju potekala tudi izredna skupščina Hokejske zveze Slovenije, na kateri bodo govorili o sanacijskem programu in finančnem načrtu za leto 2014. V mandatu predsednika zveze Matjaža Rakovca mediji prvič nismo prejeli vabila na zasedanje.