Matjaž Rakovec živi v hokejskem svetu sanj. Njegov zadnji večji intervju v Delu je bil kaplja čez rob. Odgovori so skrb zbujajoči, saj je v nekaterih delih presegel meje pristojnosti, ki jih ima kot šef hokejske organizacije. Zdaj ima idejo, da bi v klub združil ljubljanske in jeseniške hokejiste, s katerimi bi upravljali iz pisarne v Ljubljani in igrali v ruski ligi. Malo tekem bi priredil v Stožicah, malo na Jesenicah, pa še vstopnice bi bile poceni. Tako enostavno si to predstavlja Matjaž Rakovec in v isti sapi dodaja, da mora vendarle še malce razmisliti, ali ni morda bolje imeti dva kluba v EBEL.

Danes je stanje klubskega hokeja bistveno bolj alarmantno, kot si ga predstavlja prvi človek našega hokeja. Kakšna ruska liga neki! Kakšne Stožice! Realnost kaže, da je Olimpija vse bliže selitvi v nižji rang tekmovanja, na Jesenicah pa nimajo niti kluba, ampak le na hitro sestavljeno moštvo, pod katerega sta se v spornih okoliščinah podpisala z Dejanom Kontrecem. Rakovec se hvali, da zveza postavlja Jesenice na trdne temelje, kar je pogumna trditev, glede na to, da so morali trakove za palice in vezalke za drsalke poiskati v skladišču propadlega kluba, da hokejisti igrajo brez plačila zgolj za lastno veselje, da nihče ne nosi odgovornosti...

Rakovec se je za nameček spomnil nove briljantne strategije. Hokejske centre bi zdaj gradil v Kopru in Novem mestu, ker tam vidi izjemno bazo ljubiteljev te igre. Bolj domišljave izjave si v tako zahtevnih časih za hokej ne bi mogel privoščiti. Zelo nerazumljivo govori tudi o reprezentančnih izzivih v novi sezoni. Pravi, da zanj ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi se risi uvrstili v olimpijski četrtfinale, obenem pa zagotavlja, da ne bi bila nobena tragedija, če se aprila v Južni Koreji ne bi vrnili med elito. Rakovec se očitno ne zaveda, da bo o uspešnosti sezone odločalo predvsem prvenstvo v Seulu, olimpijski Soči pa bo za malo državo v prvi vrsti velik prestiž. Če Slovenija v Južno Korejo ne bo šla z jasnim ciljem po osvojitvi prvega ali drugega mesta, je bolje, da ostane doma.

Matjaž Rakovec povrhu razlaga, da Slovenija pod selektorjem Matjažem Kopitarjem ni doživela večjih spodrsljajev, kar ni povsem točno. Kopitar je edini slovenski selektor, ki je dvakrat zapored izpadel iz skupine A, kjer ima ob eni zmagi in dvanajstih porazih zgolj osemodstotno uspešnost. Za Rakovca je torej dovolj, če se Slovenija hrabro bori in izgublja za gol ali dva, kar govori o pomanjkanju njegovih ambicij. Vrh sprenevedanja je bila misel, da mu je bilo vodenje zveze celo bolj v breme, ko je bil šef Zavarovalnice Triglav, od koder so ga pregnale afere. Povsem jasno je, da mora biti predsednik stabilne športne organizacije nekdo, ki ima gospodarsko moč in vpliv. Rakovec je s kredibilnostjo vred vse to dokončno zapravil.