Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki ji predseduje Jože Dežman, je v manj kot dveh tednih po sestanku s predsednikom države Borutom Pahorjem in ministrico Anjo Kopač Mrak (vnovič) obravnavala problematiko nadaljnjega urejanja rova sv. Barbare v Hudi Jami.

Bodo prihodnje leto tudi kaj naredili?

»Na sestanku, zanj je dal pobudo Pahor, smo se pogovarjali predvsem o tem, kako sploh premakniti zadeve. Glede Hude Jame nam je bilo izrecno naročeno, naj komisija izrazi svoje stališče. Podobne sklepe smo sicer sprejeli že oktobra 2009. Vmes so se zadeve premaknile zgolj toliko, da je zdaj že tretjič objavljen razpis za zaščitna dela, ki so potrebna po odločbi rudarskega inšpektorata. Upam, da se bo prihodnje leto tudi kaj naredilo,« nam je pojasnil Dežman. Tako je komisija v začetku prejšnjega tedna sklenila, naj se med drugim prekoplje vse žrtve iz prvega jaška, pokopališče za posmrtne ostanke žrtev naj se uredi zunaj rudnika – preuči naj se varianto levo in desno od kapelice. Občina Laško naj območje spominskega parka umesti v prostorske načrte, Zavod za varstvo kulturne dediščine Celje naj pripravi predlog za razglasitev rova sv. Barbare za kulturni spomenik državnega pomena, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa naj pripravi predlog ureditve lastninskih razmerij, da bo mogoče predlagane načrte uresničiti.

Za prekop žrtev manj kot milijon evrov

Kdaj bi lahko uredili celotno območje, si Dežman ne upa napovedati. »Pozitivno je predvsem to, da je problem razmeroma jasen. Morda bi bilo smiselno, da bi zadolžili eno od državnih ustanov za pripravo evropskega projekta. To namreč ni samo slovenski problem, gre za žrtve s celotnega zahodnega Balkana in srednje Evrope. Poleg tega pa nismo mi krivi, da se je po koncu vojne to zgodilo pri nas,« poudarja Dežman, ki nam je zaupal tudi nekaj številk glede ureditve rova sv. Barbare v Hudi Jami. Razpis za zaščitna dela je težak 159.000 evrov; če bi izvajalca za prekop iskali na trgu, bi po njegovih ocenah porabili manj kot pol milijona evrov, medtem ko je cena zunanje ureditve odvisna od arhitekturne rešitve.

Kot so nam sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je v letošnjem programu varstva vojnih grobišč za postavitev spomenika in ureditev Hude Jame namenjenih 300.000 evrov, kar pa je po mnenju Dežmana, ki je zaradi (ne)odnosa do te problematike kritičen tako do levo- kot do desnosredinskih vlad, pretirana številka. Ob tem velja dodati, da so nam z ministrstva junija letos sporočili, da je v letošnjem programu za prikrita grobišča predvidenih 409.500 evrov, ta teden posredovani podatek pa se je znižal na 382.500 evrov.