Mazejeva je v družbi Američanov Lindsey Vonn in Teda Ligetyja ter Avstrijca Marcela Hirscherja.

* Možni zvezdniki OI v Sočiju:

Alpsko smučanje:

- Tina Maze (Slo): V prejšnji sezoni je osvojila skupno zmago v svetovnem pokalu ter slavila v skupnih seštevkih veleslaloma, superveleslaloma, in kombinacije. Tridesetletnica, ki je v prostem času tudi pevka in oblikovalka nakita, je na SP februarja letos osvojila tri medalje. Na OI leta 2010 v Vancouvru je bila dvakrat srebrna.

- Lindsey Vonn (ZDA): Najbolj glamurozna zvezdnica smučanja se bori za vrnitev na tekmovanja po februarski operaciji kolena. S štirimi skupnimi zmagami, 13 kristalnimi globusi, dvema zlatima medaljama na svetovnih prvenstvih bo 29-letnica v Sočiju branila smukaško zlato olimpijsko medaljo.

- Ted Ligety (ZDA): Olimpijski prvak je tudi štirikratni skupni veleslalomski zmagovalec svetovnega pokala, tudi v minuli zimi. Devetindvajsetletni Američan je osvojil neverjetne tri zlate medalje na letošnjem SP. Tudi letošnjo sezono je začel v velikem slogu, z zmago na nedeljski uvodni tekmi v Söldnu.

- Marcel Hirscher (Avt): Edini pravi tekmec Ligetyja je 24-letni Hirscher, ki je v minuli zimi ubranil skupno zmago v svetovnem pokalu. Na 19 slalomskih in veleslalomskih nastopih minule sezone je le enkrat končal pod zmagovalnimi stopničkami. Potem, ko je v slalomu osvojil mali globus in svetovni naslov, bo šel v Soči po svojo prvo medaljo na OI.

Hokej na ledu:

- Sidney Crosby (Kan): Crosby je v podaljšku zabil odločilni gol Američanom za olimpijsko zlato Kanade na domačih igrah leta 2010. Kapetan Pittsburgh Penguin je izvrsten strelec in je v letošnji sezoni na 10 tekmah dosegel osem golov ter skupaj 18 točk, pri slednjem pa je najboljši v ligi.

- Aleks Ovečkin (Rus): Ovečnik v tej sezoni NHL vodi po številu golov; zabil jih je deset na prav toliko tekmah. Osemindvajsetletni kapetan Washington Capitals je v sezoni 2007/08 kot prvi in doslej edini dobil štiri posamična priznanja za najboljšega v golih in točkah ter po izboru igralcev lige, v kateri je bil izbran tudi za najkoristnejšega hokejista (MVP).

Smučarski skoki:

- Gregor Schlierenzauer (Avt): Dobitnik zlate medalje na ekipni tekmi v Vancouvru, kjer je na OI osvojil še dve posamični bronasti medalji. Schlierenzauer je doslej osvojil že šest naslovov svetovnega prvaka in je januarja letos izenačil rekordnih 46 zmag v svetovnem pokalu Mattija Nykanena; sedaj je sam lastnik rekorda s 50 zmagami.

- Sarah Hendrickson (ZDA): Američanka je na letošnjem SP osvojila zlato medaljo, vendar je Japonko Saro Takanaši prehitela le za 2,7 točke. Avgusta si je poškodovala koleno, vendar pa po rehabilitaciji pričakuje, da to ne bo vplivalo na njeno formo v olimpijski sezoni.

Tek na smučeh/biatlon

- Marit Björgen (Nor): Triintridesetletna Norvežanka je s 24 zmagami najuspešnejša tekačica v sprintih v zgodovini teka na smučeh in je bila tudi najboljša udeleženka OI v Vancouvru. V Kanadi je osvojila pet medalj, od tega tri zlate.

Umetnostno drsanje:

- Patrick Chan (Kan): Trikratni zaporedni svetovni prvak lahko postane prvi Kanadčan z zlato olimpijsko medaljo v umetnostnem drsanju, je pa na domačih igrah pred štirimi leti v Vancouvru osvojil šele šesto mesto. Dvaindvajsetletnik, ki je dolgo trdil, da za zlato ni potrebno imeti četvernih skokov, ima sedaj dva v zgolj prvi minuti svojega kratkega programa.

- Mao Asada (Jap): Triindvajsetletna japonska zvezdnica je bila svetovna prvakinja leta 2008 in 2010, na OI v Vancouvru pa je bila druga za Kim Yu-Na iz Južne Koreje. Slednja je tudi aktualna svetovna prvakinja, vendar je sezono začela poškodovana. Asada je tudi edina, ki suvereno izvaja trojni axel.

Deskanje na snegu/prosti slog:

- Shaun White (ZDA): Z olimpijskima zlatima medaljama v snežnem kanalu na dveh zaporednih igrah je 27-letnik zaokrožil 13 zlatih medalj na zimskih in dveh na poletnih X-Games, saj je tudi izvrsten skejter. Navijače navdušuje dvojnim McTwistom 1260, kar je sam poimenoval v tomahawk.

- Kaya Turski (Kan): Velika zvezdnica prostega sloga slopestyla je avgusta doživela hudo poškodbo kolena, vendar pa je ostala v boju za olimpijski nastop. To ji je omogočil revolucionarni metodi pridobivanja sintetične vezi. Aktualna svetovna prvakinja je leta 2010 na zimskih X Games v Aspnu zlato osvojila z rekordnim točkovnim izkupičkom (96,66).

Sankanje/bob:

- Felix Loch (Nem): Na OI v Vancouvru je postal najmlajši olimpijski zmagovalec v zgodovini sankanja. Sedaj štiriindvajsetletni športnik ima sedaj že osem naslovov svetovnega prvaka.

Hitrostno drsaje/kratke proge:

- Shani Davis (ZDA): Enaintridesetletnik iz Chicaga bo skušal osvojiti še tretje olimpijsko zlato, je pa lastnik svetovnih rekordov na 1000 in 1500 m.

Curling:

- Kanada/Švedska: Kanadčani in Švedinje so po dvakratni olimpijski zmagovalci.