Prva tekma olimpijske sezone v alpskem smučanju nam je vsem pokazala, da pravljica iz pretekle sezone ni samoumevna. Katera alpska smučarka pa se lahko postavi ob bok svetovni rekorderki v zbiru točk v minuli sezoni (2414), ki je bila povrhu pred tekmo še odlično razpoložena? Izkazalo se je, da Tine Maze ni premagala ena ali dve tekmovalki, kar se je občasno zgodilo v minuli sezoni in je bilo ob vseh uspehih še sprejemljivo. Prehitelo jo je namreč kar 17 alpskih smučark iz devetih držav. Pozitivna stvar sobotne preizkušnje je bila, da se je med dobitnice točk prvič v karieri uvrstila Katarina Lavtar. Skoraj pet let je bil dolg točkovni post novega ženskega obraza v slovenski reprezentanci. Uvrstitev Lavtarjeve med dobitnice točk ne pomeni evforije, saj je potrebovala kar 23 preizkušenj svetovnega pokala, da ji je uspel rezultat, ki ga je naskakovala štiri leta in pol.

Tina Maze si želi dveh tednov miru

»Razlogov za slab nastop je več, nikoli ni en sam. Izkazalo se je, da sem na tako težkem terenu, kot je bil na tekmi, naredila premalo dobrih zavojev. Priti na tako težak teren s pritiskom favoritinje ni lahko. Ni bil moj dan. Treba bo izboljšati stvari in napasti na naslednjih tekmah,« je razlagala Tina Maze. »Pogovarjala sem se s Tesso Worley (letošnja svetovna veleslalomska prvakinja, ki je bila 21. – op. p.). Tudi ona je rekla, da ima dobre občutke, ki pa jih na tekmi nikakor ni našla. Delili sva podobno usodo. Nočem iskati izgovorov, toda če na tako agresivnem snegu nimaš najboljših občutkov, je zaostanek vedno visok. Upam, da me bo zdaj, ko sem bila 18., javnost vsaj za kakšna dva tedna pozabila, da se malce umaknem od vsega. Če bo tako, bo ta rezultat prav tako prinesel nekaj dobrega,« je opisala Tina Maze, potem pa se je še isti večer v Söldnu udeležila nove sponzorske obveznosti proizvajalca smučarske opreme, na čigar slikah pomanjkljivo oblečena predstavlja angela.

»Kaj sem videl? Da tekmice, ki so premagale Tino, na začetku sezone niso nič posebnega. Nobene ni nepremagljive, kot je denimo pri moških Ted Ligety. V ženskem smučanju se lahko Ligetyjevi popolnosti približa le Tina Maze. Ko bo na tej ravni, tekmicam ne bo lahko,« je odgovoril Andrea Massi. »Kar sem se bal, se je zgodilo. Tina je slabše občutke s treninga prenesla na tekmo, kar se ji po navadi dogaja. Treba je razmišljati pozitivno. V Tino je treba najbolj zaupati zdaj, ko ji ne gre. Ko je dobra, se z njo vsi slikajo. Želim si, da bi imela ob sebi zveste ljudi, ki jih zdaj najbolj potrebuje,« je sklenil Massi.

Medijsko zanimanje za trenutno najboljšo smučarko na svetu Tino Maze je bilo na prizorišču prve tekme svetovnega pokala izjemno. Najbolj znane televizijske in časopisne hiše so se za krajši prispevek ali pogovor s Črnjanko prijavile takoj, ko so izvedele, katere sponzorske obveznosti bo imela ob ledeniškem uvodu, teh pa je bilo toliko, da se Korošica ni mogla osredotočiti zgolj na svoje poslanstvo. Vsem željam niso mogli ustreči. Tudi številni slovenski poročevalci ne moremo ne v Söldnu ne kje drugod po Evropi ali svetu priti do Črnjanke zgolj zato, ker imamo isto državljanstvo. Večkrat pomaga, da je krog okoli Tine Maze številnejši in da se s priložnostnim tiskovnim predstavnikom malce skregamo, da nam dovoli zastaviti kakšno vprašanje več, ker mu dopovedujemo, da smo pač Slovenci. In če kje, si ne pustimo, da bi nas odganjali prav od smučarke, ki bi jo želeli imeti za svojo, vsaj ko dosege uspehe, vsi na svetu. Že zaradi dejstva, da je sezona olimpijska, je zanimanje zanjo s strani medijev večje kot v drugih sezonah. Na prizorišču v Söldnu namreč še nikoli ni bilo toliko novinarjev, pa čeprav jih je vsako leto na začetku ogromno. Prvič je bilo tiskovno središče v cilju premajhno za vse poročevalce.

Veleslalomski prvenec Lare Gut

Novice pred začetkom sezone, da je na treningih zelo hitra Lara Gut, so se izkazale za resnične. Švicarka je prvo veleslalomsko zmago, skupno pa je bila najboljša že v tretji disciplini, dosegla na veličasten način. Najbližjo zasledovalko Kathrin Zettel je ugnala skoraj za sekundo, druge, od olimpijske prvakinje Viktorie Rebensburg naprej, pa za več kot sekundo. Smučarska pot Lare Gut v nekaterih detajlih spominja na Tino Maze. Gutova je namreč švicarska samotarka, ki je imela veliko težav s švicarsko smučarsko zvezo. V ospredju javnosti so bile tako kot dosežki nekdaj čudežne deklice tudi spori, ki jim je poveljeval Larin oče, za katerega znajo švicarski kolegi povedati, da je vpliven, premožen in konflikten. Čudežna deklica alpskega smučanja je zaradi poškodbe izpustila olimpijski nastop v Vancouvru, v tej olimpijski sezoni pa je našla občutke, s katerimi bo skušala ogrožati uspehe Tine Maze. »Šampionskih občutkov ne pozabiš čez noč. Kar je Tina naredila lani, je neverjetno. Prepričana sem, da bo Tina v tej sezoni še hitra ter da je imela v Söldnu slab dan,« je na eno od vprašanj na tiskovni konferenci odgovorila Lara Gut, o svojem uspehu pa je povedala: »Lažje treniram sama kot z reprezentanco. Veliko mi pomeni, da se s švicarsko zvezo ne kregamo več, zato se lahko še bolj posvečam smučanju. Dobro delamo in rezultati so tu. Tudi v preteklosti sem veljala za dobro veleslalomistko, a sem delala preveč napak.«

Slovenska veleslalomska beda

Pri moških, ki so včeraj zaradi močnega vetra startali nekoliko nižje, je znova navdušil Ted Ligety. Američan je v svojem slogu matiral tekmece, potem ko je lani dobil šest od osmih veleslalomskih preizkušenj ter postal še trikratni svetovni prvak. Ligetyjevi veleslalomski nastopi so podobni alpski smučarski popolnosti, kakršni stremijo vsi smučarji, ki se ukvarjajo s tem športom. Alexis Pinturault je na drugem mestu poveljeval sijajnim francoskim smučarjem, saj se jih je med najboljšo deseterico uvrstilo kar pet, najboljši smučar zadnjih dveh sezon Marcel Hirscher pa je v odličnem vzdušju s tretjim mestom rešil avstrijsko čast.

Janez Jazbec in Žan Kranjec sta s 44. in 45. mestom pokazala slovensko veleslalomsko bedo. S startnima številkama 51 in 59 se je bilo na mehkem terenu težko uvrstiti na drugo progo, kar kaže podatek, da je bila startna številka 34 najvišja, ki ji je to uspelo. Glavni moški trener Miha Verdnik je dejal, da bodo veleslalomiste umaknili od tekem svetovnega pokala ter jih preselili na preizkušnje evropskega pokala, kjer si bodo skušali izboljšati startne številke, da bodo bolj odvisni od svojih voženj kot vremena. V ZDA in Kanado pa bodo odpotovali le smučarji v hitrih disciplinah.

Dvajseta obletnica Söldna, ki je v teh letih 17-krat gostil prvi tekmi svetovnega pokala, je bila krasna. Minila je v neobičajno visokih temperaturah, ob katerih bi bil uvod v sezono močno ogrožen, če 20 dni pred tekmo ne bi zapadlo veliko snega. V Söldnu ga je bilo v začetku oktobra kar 45 centimetrov, kar sicer za tirolsko dolino ni nič neobičajnega. Domačini namreč radi povedo, da se tudi julija in avgusta, kadar zapiha močan veter, ki prinese sneg z gora, zgodi, da so ceste in griči zjutraj, preden v dolino posije sonce, pobeljeni. Da bi dočakali, da bi kdaj v Söldnu videli kakšnega žejnega manj od na stotine »smrtno pijanih« predvsem mladih fantov in deklet, pa smo obupali že pred leti. Ob obletnici je bilo mogoče videti kvečjemu kakšnega več.