Svetovni in olimpijski prvak ter eden izmed redkih udeležencev belega cirkusa z zmagami v vseh petih disciplinah alpskega smučanja je prepričan, da lahko pri svojih pravkar dopolnjenih 36 letih še vedno zablesti v svetovnem pokalu ter na, svojih verjetno zadnjih, olimpijskih igrah poseže po kolajnah.

''Razturil bom, to bo moja najbolša sezona v karieri''

"Definitivno mislim, da lahko še vedno 'razturim' in bom nedvomno 'razturil'. Nadejam se najboljše sezone v karieri. O tem sploh ni nobenih dvomov. Moje telo je sposobno največjih naporov, pa tudi glava je na pravem mestu. V bistvu sem dosegel takšno stopnjo osebne harmonije, kot je v življenju še nisem okusil z ženo in otroci, družino ter fundacijo Turtle Ridge, ki je namenjena podpori mladim in otrokom pri njihovih prvih korakih v športu," se je pred začetkom olimpijske sezone za ameriške medije razgovoril vedno samosvoj "večni žurer" in nekoliko ekscentrični ameriški šampion.

Po rekordnih ameriških uvrstitvah Millerja prekaša le Lindsey Vonn, ki je ključni del minule sezone izpustila po grozljivem padcu na superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Štirikratna nosilka velikega kristalnega globusa zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala si je pretrgala sprednje in stranske križne vezi ter zlomila golenico, a je v obdobju, ko je ni bilo na tekmovališčih odlično okrevala ter je pred začetkom belega cirkusa polna samozavesti.

Vonnova tik pred vrnitvijo po hudi poškodbi

Nastopa na sobotnem uvodnem ženskem veleslalomu, na katerem bo lansko zmago branila slovenska šampionka Tina Maze, Vonnova sicer še ni potrdila. "Čutim, da je pravi čas, moje telo je pripravljeno," je dejala Američanka, ki bo odločitev sporočila tik pred preizkušnjo. Nastopila bo le, če bo stoodstotna, sicer pa bo olimpijska smukaška prvakinja vrnitev preložila na nastope na svojem "dvorišču" v Severni Ameriki.

Vonnova je najbolj prepričljiva zlasti v hitrih disciplinah, tudi v tehničnih disciplinah pa je že dokazala, da lahko poseže po najvišjih mestih. Predlani je šokirala vse tekmice, vključno z najboljšo Slovenko Mazejevo, s svojo prvo veleslalomsko zmago prav na veleslalomski premieri v Söldnu, letos januarja pa je Črnjanki vzela zmago na veleslalomu za zlato lisico v Mariboru. V minuli sezoni je Vonnova mali kristalni globus v posebnem seštevku smuka osvojila kljub predčasno končani sezoni. Po odpovedi zadnjega smuka v Lenzerheideju je smukaški globus osvojila z le eno točko naskoka pred Mazejevo.

Na ledeniškem veleslalomu vendarle tudi Neureuther

Tudi izvrsten nemški slalomist Felix Neureuther se je vendarle odločil, da bo olimpijsko sezono začel z veleslalomom za svetovni pokal na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Čeprav je po junijski operaciji gležnja razmišljal o preložitvi začetka tekmovalne sezone, je prepričan, da je že povsem okreval in da bo v nedeljo polno pripravljen.

Po prvotnih napovedih bi moral po operativnem posegu mirovati le dva tedna, vendar pa je slalomski specialist čutil posledice tudi nekaj mesecev po operaciji. Zaradi nenehnih težav pri celjenju rane je bil prisiljen odpovedati reprezentančne priprave na Novi Zelandiji.

"Obdobje po koncu sezone ni bilo niti najmanj lahko, spremljale so me težave z gležnjem, zato sem še toliko bolj vesel, ker lahko sporočim, da bom nastopil na veleslalomu v Söldnu. Veleslalomski občutki so dobri ter sem pripravljen na začetek sezone in uvodno tekmo," je dejal Neureuther.

Na dober začetek sezone upa tudi Höfl-Riescheva

Nemci imajo veleslalomsko favoritko tudi v ženski konkurenci. Maria Höfl-Riesch, ki je bila lani v Söldnu enajsta, je med favoritinjami za najvišja mesta ter tekmica Mazejevi za zmago na uvodnem veleslalomu. "Za uvod v sezono je söldenska preizkušnja zelo težka, na srečo se bomo lahko z zahtevnim terenom spoznale tudi na petkovem treningu. Vse je v redu, upam, da bom lahko še nadgradila svoj nastop v primerjavi z lani," je dejala nemška alpska smučarka, ki je lani v skupnem seštevku zasedla drugo mesto, s kar 1313 točkami zaostanka za skupno zmagovalko Mazejevo.