"Kot dolgoletni pokrovitelji Smučarske zveze Slovenije z blagovnima znamkama Cockta in Argeta smo v Atlanticgrupi prisotni pri delu Smučarske zveze Slovenije. Kot podpredsednik SZS sem vesel, da lahko pomagam pri vodenju naše največje športne zveze, tudi kot velik ljubitelj smučanja. Glede na to, da je pred nami olimpijska sezona, se bomo v naslednjih mesecih posvetili predvsem zagotavljanju najboljših možnih pogojev za tekmovalke in tekmovalce, ki bodo branili slovenske barve na snegu," je po imenovanju dejal Smrekar.

Odstop po burnih mesecih

Ulaga je odstopil štiri mesece pred olimpijskimi igrami v Sočiju, kar pred pričetkom zimske sezone nikakor ni dobrodošlo. Alpski smučarji sezono v Söldnu začenjajo že 26. oktobra. Zadnjič je Ulaga za razburjenje v smučarskih vrstah poskrbel sredi septembra, ko je predlagal spremembo statuta SZS. Takrat je bil mnenja, da si za dobro delo zasluži nagrado, številni v slovenskem smučanju pa so mu očitali profesionalizacijo predsedniške funkcije in na skupščini predlog ni bil potrjen. Že zgodaj poleti je prišlo tudi do spora s tedanjo direktorico Barbaro Kürner Čad. Ulaga je takrat zatrjeval, da zveza direktorja ne potrebuje, septembra pa je nato na direktorsko mesto postavil Jurija Žureja.

V zvezi se je vnovič začelo zapletati pred mesecem dni. Na redni letni skupščini 18. septembra, volilna je napovedana za 16. januar prihodnje leto, o spremembah statuta, ki jih je med drugim zaradi okrepitve predsedniške funkcije predlagal Ulaga, niso glasovali. So pa o tem veliko razpravljali pri poročilu predsednika o delu zveze. Spremembe statuta, te so bile napovedane kot najpomembnejša točka dnevnega reda, so bile s tesno večino umaknjene z dnevnega reda že na uvodu skupščine. Ulagovi predlogi, po katerih bi bila zveza urejena po načelih gospodarskih družb in bi bil med drugim predsedniški položaj plačana služba, niso dobili podpore s tesno večino.

Ni zdržal do konca skrajšanega mandata

Ulaga je septembra lani na mestu predsednika zamenjal Tomaža Lovšeta po znanem sporu v Koreji junija 2012 ob neuspešni kandidaturi za nordijsko SP 2017. Na skupščini 26. septembra lani je bil v Ljubljani izvoljen za predsednika SZS in se zavezal, da bo krovno smučarsko organizacijo vodil skrajšan, polovičen mandat do leta 2014. Ulaga je na glasovanju dobil 179, njegov edini protikandidat, diplomat Tomaž Kunstelj, pa 75 glasov.

Ulaga je sicer z devetimi zmagami za svetovni pokal drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Primožem Peterko, po končani športni poti pa je šel v podjetniške vode ter bil tudi nordijski direktor ter pozneje poslovni direktor nordijskih disciplin, direktor trženja SZS, končal pa kot zunanji sodelavec.

Dan po odstopu se je premislil

Tako kot je dopoldan odmevala vest o odstopu Ulage, je nato presenetil tudi njegov odziv na to novico, saj je za več slovenskih medijev zanikal, da bi odstopil, oziroma je izjavil, da se je premislil. Za Dnevnik je Ulaga danes povedal, da ni odstopil z mesta predsednika zveze in da ni podpisal nobene odstopne izjave. Glede na zmedo in nejasen položaj v kratkem pričakuje sklic izredne skupščine zveze, vendar pa je bolj ali manj jasno, da se je njegov mandat na čelu zveze končal, saj je IO SZS včeraj sprejel in potrdil njegov odstop, za naslednika pa tudi že imenoval Smrekarja.

"Danes je moje stališče, da ostajam na čelu zveze in še naprej dobro delam. Do izredne skupščine bo tako, potem pa naj o mojem delu odloča baza, tisti, ki so me potrdili za predsednika. Moje besede o odstopu so bile na četrtkovi seji izvršilnega odbora zveze vzete iz konteksta. Nikjer nisem podpisal ali dal uradne izjave o koncu mojega mandata," pa je nestrinjanje s stališčem SZS o njegovem odstopu tudi za STA pojasnil Ulaga.

Medven potrdil odstop Ulage

"Moje osebno stališče kot člana IO in tudi celotnega IO je, da je Ulaga včeraj odstopil z mesta predsednika zveze zaradi osebnih razlogov. IO je nato na osnovi tega sprejel sklep, da se sprejme njegov odstop in da se imenuje Enza Smrekarja za v d. predsednika do izvolitve novega predsednika," pa je kratko strnil del dogajanj na včerajšnji seji IO SZS Srečko Medven, član tega organa.

Zaradi nepravilnosti bi moral Ulaga v vsakem primeru oditi

"Če to ne bi bilo res, kar sem pravkar povedal in kot danes trdi Ulaga, potem bi IO včeraj sprejel drug sklep, da je potrebno takoj sklicati izredno skupščino in predlagati razrešitev Ulage zaradi dejanj, ki jih je storil. Včeraj so bile na IO predstavljeni dokumenti, ki ga zelo obremenjujejo," je dodal Medven in zatrdil, da je vse posneto na magnetogramu.

Ulaga je o očitkih na njegov račun dejal: "Očitajo mi, da sem dobival honorarje, nadomestilo za moje delo, ki poteka od jutra do večera. Sam sem denar dobival od dodatnih sredstev, ki sem jih pridobil za zvezo, ki zato ni imela manj sredstev, ampak več, kot prej."