Za ponoven postopek so se po besedah predsednika zbornice Andreja Možine odločili zaradi novih dejstev, ki izhajajo iz odločitve sodišča. Zbornica je sicer že obravnavala primer Cesarčeve, a ni ugotovila, da bi bila brežiška zdravnica kriva opustitve nujne medicinske pomoči. Možina je za STA tudi dejal, da komisija, ki je primer obravnavala, ni imela toliko pristojnosti preiskave kot policija in nato sodišče.

Na zbornici zaenkrat ne razmišljajo, da bi proti Cesarčevi sprožili tudi upravni postopek morebitnega odvzema licence. Kot je dejal predsednik zbornice, bi bil takšen ukrep sedaj le teoretičen, saj je zdravnica v zaporu in ne more opravljati svojega poklica. ob tem je opozoril na zakonsko možnost, ko lahko sodišče zdravniku prepove opravljanje poklica, a se sodišče za to ni odločilo.

Zbornica bo morda upravni postopek kvečjemu začela, če bi se upravnik zapora odločil za milejšo obliko prestajanja zaporne kazni, torej če bi bila Cesarčeva v zaporu le med vikendi in bi tako lahko med tednom hodila v službo.

Vnovični disciplinski postopek na zbornici že teče, končan pa bo predvidoma v roku treh tednov, je napovedal Možina. Cesarčeva se bo v postopku zagovarjala. To bi sicer lahko privedlo do zamika ukrepa, če je upravnik zapora ne bi omogočil zagovora pred zbornico.

Cesarčeva je bila obsojena na šestmesečno zaporno kazen, ki jo je 1. oktobra že začela prestajati na Igu. Zagovornik Cesarčeve je v predsednikov urad poslal prošnjo za pomilostitev, a ji Pahor ni ugodil. Hkrati je zagovornik Cesarčeve sodišče zaprosil, da bi zdravnica namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, kar pa je sodišče zavrnilo.