Celjski rokometaši so na dosedanjih treh tekmah v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini premagali Sankt Peterburg ter izgubili z Zagrebom in Rhein-Neckar Löwnom, v četrtek pa bodo gostovali pri ukrajinskem prvaku. Ta je ligo prvakov začel z nekoliko presenetljivim neodločenim izidom v mestecu St. Leon-Rot pri Mannheimu, nato pa premagal hrvaško Croatio Osiguranje Zagreb ter izgubil proti madžarskemu Veszpremu. V ukrajinski ekipi sta se na uvodnih treh tekmah v najlepši luči predstavila Sergij Onufrijenko in Sergij Burka, blestel pa je tudi nekdanji član celjskega kluba - slovaški vratar Richard Štochl.

Izbrance celjskega trenerja Vladana Matića pred zahtevnim četrtkovim dvobojem čaka še zahtevna pot, ki bo zavoljo varčevanja izjemno naporna in dolga. Ta se bo v sredo začela že ob dveh zjutraj, po avtobusnem prevozu do Benetk pa se bo celjska rokometna ekspedicija nato z letalom najprej odpravila do Dunaja, od tam pa še do Harkova.

"Zavedamo se pomembnosti tekme, v Harkov pa potujemo po zmago," je uvodoma odločno dejal slovenski reprezentant v majici celjskega kluba Luka Žvižej in dodal: "Ukrajinska ekipa je kakovostna, v svojih vrstah ima visoke in nekoliko okorne igralce, a zelo dobrega vratarja. Ukrajinskih »velikanov« se ne bojim, bolj nas samih. S pametno predstavo lahko zmagamo, predvsem pa moramo izkoristiti našo premoč v hitrosti."

Celjski rokometaši navzlic hudemu ritmu tekem, ki si sledijo na mednarodnem in domačem prizorišču, zaenkrat še ne čutijo utrujenosti, po dvoboju v Ukrajini pa bo nastopil enomesečni premor v ligi prvakov. Zasedba iz mesta ob Savinji bo imela naslednjo preizkušnjo 17. novembra, ko bo na domačem igrišču gostila enega najresnejših kandidatov za končno zmago v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini - madžarski Veszprem.

Velenjčani gostijo neposredne tekmece za osmino finala

Rokometaši velenjskega Gorenja so po pričakovanju izgubili obe tekmi v evropski ligi prvakov v Hamburgu in Flensburgu, v sredo pa bodo na domačem igrišču gostili veliko bolj enakovredne tekmece. V Rdečo dvorano prihaja danski Aalborg, tekma pa se bo pričela ob 19.15.

Zasedba iz Šaleške doline, ki je v uvodnem krogu skupinskega dela lige prvakov na kolena položila švedski Drott iz Halmstada, nato pa klonila na dveh izjemno zahtevnih gostovanjih v Nemčiji, bo sredi tedna gostila enakovredno dansko zasedbo. Ta je na uvodnih treh mednarodnih tekmah v tej sezoni prav tako izgubila oba obračuna z nemškima predstavnikoma, na domačem igrišču pa je premagala špansko ekipo iz Logrona.

V velenjskem taboru se zavedajo pomembnosti sredine tekme, čeravno na njej ne bodo mogli računati na poškodovanega zunanjega igralca Jerneja Papeža, v ekipo pa se vrača krilec Niko Medved. "Po nedeljskem obračunu v Flensburgu je pred nami izjemno zahtevna tekma. Upam, da nas poraz v Nemčiji ni preveč prizadel, čeravno na tekmi z Aalborgom znova ne bomo nastopili v polni postavi. Na Papeža ne moremo računati, Medved se počasi vrača, rahlo pa je poškodovan Luka Dobelšek in še nekateri nosilci naše igre," je zdravstvene razmere v trenutno vodilni ekipi slovenskega prvenstva pred obračunom s trenutno sedmouvrščeno zasedbo v danskem prvenstvu opisal velenjski strateg Ivan Vajdl.

"Aalborg je zelo kakovostna ekipa, predvsem na zunanjih položajih, kjer ima številne dobre strelce, kot so Nicolai NygaardPedersen, Martin Larsen, Morten Andreas Slundt in Šved Johan Mikael Jakobsson. Upam, da jih bomo znali zaustaviti in prikazali kakovostno obrambo, ki bo iztočnica za naše bliskovite nasprotne napade in tako imenovane 'lahke' gole. Veliko težje bo prebiti postavljeno dansko obrambo 6-0," je dejal Vajdl in dodal: "Če se hočemo uvrstiti v osmino finala, potem moramo dobiti vse tekme na domačem igrišču, predvsem z neposrednimi tekmeci za napredovanje. Upam, da bomo imeli ustrezno podporo tudi na tribunah, na teh zahtevnih tekmah so gledalci izjemno pomemben člen."

Velenjsko zasedbo po sredinem obračunu z Aalborgom naslednja mednarodna preizkušnja čaka 16. novembra, ko bo gostovala pri španski ekipi Naturhouse La Rioja. Vmes bo igrala tekme na domačem prizorišču, nekoliko daljši premor na mednarodnem klubskem prizorišču pa bo zavoljo prvega dela kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2015. Slovenija se bo konec oktobra doma pomerila s Švico, v začetku novembra pa v gosteh z Ukrajino.