Trenerski poklic je nepredvidljiv in največkrat najbolj nehvaležen. Ob uspehih so običajno v središču pozornosti športniki, ob neuspehih pa se kritike najprej usmerijo proti trenerju, kar je razumljivo, saj ima daleč največjo odgovornost v moštvu. Zagotovo drži teza, da je v kriznih razmerah precej bolj enostavno zamenjati trenerja kot igralce. Ker trener pripravlja taktiko, je od njegovih zamisli in sposobnosti precej odvisno, kakšen bo odziv športnikov na igrišču.

No, reakcija hokejistov Olimpije je v prvem mesecu nove sezone porazna kot še nikoli v sedemletni dobi nastopanja tega ljubljanskega kluba v EBEL. Le zmaga in devet zdrsov bi v normalnih okoliščinah že zadostovalo za zamenjavo trenerja, toda finančne razmere v tivolski pisarni so tokrat precej slabše kot v preteklosti, zato se Bojan Zajc še oprijema stolčka. Do kdaj še? Koliko porazov se bo moralo še zgoditi, da bo Olimpija s spremembo na klopi nakazala, da skuša obrniti tako neprijeten trend na ledu? Ni nepomembno, da se je z včerajšnjim dnem, ko so se zahvalili Bryanu Schmidtu in Alexu Berryju, tudi uradno začela kadrovska čistka.

Zajc opozorjen na vse okoliščine

Bojan Zajc je na desetih tekmah naredil več napak, kot se je od njega pričakovalo. V njegov prid govori dejstvo, da ima na voljo najslabši kader v ligi in da opravlja posel v neurejenem okolju, toda z vsem tem je bil seznanjen že poleti. Četudi si morda ni hotel v celoti priznati, kaj ga čaka, ne more reči, da na vse okoliščine ni bil večkrat opozorjen. Ker velja za poštenega moža, mu pred novinarji ni težko priznati svojega dela krivde. Kot večni optimist verjame, da bodo prej ali slej prišli tudi boljši časi, a vse manj je možnosti, da jih bo lahko dočakal v vlogi trenerja Olimpije.

Če bodo ljubljanski hokejisti danes na Dunaju in v nedeljo doma proti Bolzanu nadaljevali niz porazov, bo Bojan Zajc primoran zapustiti Tivoli. Morda ga ne rešita niti morebitni čudežni zmagi, saj v začetku prihodnjega tedna kot naročen prihaja sploh prvi primeren termin za večje rošade. Po tekmi z Bolzanom bodo imeli Ljubljančani namreč kar šest dni časa za pripravo na naslednji obračun, Olimpija pa v preteklih letih ni niti najmanj oklevala, ko se je znašla v podobnem položaju. Povrhu se je veliko presenečenje zgodilo že pred dvema tednoma, ko je Zajc kljub najhujšemu polomu v EBEL (poraz v Beljaku z 0:8) ušel prvemu pretresu brez praske, zdaj pa je položaj na lestvici, ki je v športu najbolj verodostojno merilo, še bolj obupen.

Bojan Zajc je v svojih odločitvah vse preveč negotov, nemara tudi premalo pogumen. V življenju je pač tako, da je včasih pametno tvegati, če želiš, da se ti kakšna zadeva obrestuje. Tega se Zajc ni posluževal, čeprav je imel vse možnosti. Že res, da iz obstoječega kadra nikomur ne bi uspelo pripraviti senzacionalnih dosežkov, a ko potegnemo črto, je Zajc vendarle storil premalo. Le na eni od desetih tekem je bila Olimpija boljši tekmec, ko pa se ji je ponujala priložnost za kakšno zmago več, jo je vselej nespretno zapravila. Zajc mora priznati, da tudi zaradi njegovih odločitev. V seriji porazov je pričakovano začel izgubljati še zaupanje v slačilnici. Igralci so ga v javnih nastopih že neposredno kritizirali, kar je dovolj zgovoren podatek. Če direktor Matjaž Sekelj še vedno dvomi o stopnji zaupanja igralcev v trenerja, naj v slačilnici pripravi anonimno anketo in se prepriča na lastne oči.

Ideal je Posma in Järvenpää v eni osebi

Kdo bi lahko postal novi trener, je zahtevno vprašanje. Olimpija si stratega za velik denar ne more privoščiti, zdajšnji pomočnik Ivo Jan pa je lahko glede na obseg dela le začasna rešitev. V domačem okolju velike izbire ni, zato bi bil najbolj primeren tujec. Sekelj bi zadel v polno, če bi mu na trgu uspelo najti nekoga, ki bi tako dobro čutil igro kot Mike Posma in bil tako analitičen kot umirjeni Hannu Järvenpää. Ker slabše že ne more biti, bi imel Zajčev naslednik kljub nizki kakovosti igralcev veliko priložnost za dokazovanje. Časa je dovolj, navsezadnje bo Olimpija o uspešnosti sezone odločala šele januarja in februarja, ko bo na ključnih desetih tekmah skušala ujeti vizum za končnico.

EBEL, danes ob 19.15: Dunaj – Olimpija, Innsbruck – Znojmo, Salzburg – KAC, Dornbirn – Gradec, Beljak – Bolzano, Alba – Linz.