Kot pojasnjujejo znanstveniki, bi ta metoda lahko ponudila upanje mladim neplodnim ženskam, a hkrati opozarjajo, da je metoda še vedno v zgodnjih fazah razvoja.

Prebudili so folikle, ki so izločili jajčeca

Nezmožnost proizvajanja jajčec prizadene okoli en odstotek žensk, mlajših od 40 let. Ker pri takšnih ženskah menopavza nastopi že zelo zgodaj, je doniranje jajčec edina možnost za zanositev.

Znanstveniki so v raziskavo vključili 27 neplodnih ženskah na Japonskem, starih 37 let. Vse so v menopavzo vstopile sedem let prej, kot je to običajno. Pri 13 do odkrili, da še imajo jajčne folikle, v katerih nastajajo jajčeca.

»Z našim zdravljenjem smo prebudili nekatere od preostalih foliklov in povzročili, da so izločili jajčeca,« je pojasnil eden od avtorjev raziskave, profesor porodništva in ginekologije Aaron Hsueh. Pet jih je po terapiji razvilo jajčeca, dve pa sta medtem že zanosili.

Nov pristop k staremu problemu

Ekipi je že čestital Alan Copperman, direktor oddelka za reproduktivno endokrinologijo v medicinskem centru Mt. Sinai v New Yorku, ki je uspeh označil za »nov pristop k zelo staremu problemu«.

»Kljub temu pa je še vedno prezgodaj govoriti o morebitnem potencialu takšnega postopka za pomoč ženskam z nedelujočimi jajčniki pri reprodukciji,« je dejal Copperman, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci pa medtem že načrtujejo, da bodo novo tehniko preizkusili tudi pri odpravljanju drugih vzrokov neplodnosti, kot je na primer zdravljenje raka.