Oreh so udomačili že 2000 let pred našim štetjem v Babilonu, današnjem Iraku, in že takrat je bil zelo pomemben v prehrani prebivalstva. Je nasiten in vsebuje veliko dragocenih maščob in mineralov, spada med le dva odstotka vseh svetovnih rastlin, ki obrodijo plodove z bogato vsebnostjo maščob. Orehov je več vrst, poleg navadnega poznamo še brazilskega, indijskega, makadamijo, mandelj, pekanov oreh in pistacijo. Kokosov oreh seveda sodi v čisto drugo »žlahto«. Najpogosteje pri nas iz orehov pečemo potico, različna peciva in kuhamo štruklje, manj znane pa so slane orehove jedi. Zelo preprosto kosilo si lahko pripravimo tako, da na olivnem olju popražimo čebulo in na rezance narezano sveže zelje. Posolimo in dodamo kuhane široke rezance, vse skupaj pa potresemo z mletimi orehi. Morda se zdi kombinacija orehov in zelja čudna, ampak okusi se imenitno povežejo. Konec koncev sta tako zelje kot oreh sredozemskega izvora. Če vas niti to ne prepriča, pomislite, kako za martinovo lepo sodelujeta sladek kostanj in rdeče zelje, kar je podobna zgodba. Nekoliko zahtevnejša je priprava raviolov, polnjenih z orehom in bučo, a vredno se je potruditi. Na maslu blago opražimo čebulo, dodamo sesekljane (ne zmlete) orehe in ščepec timijana, ščep sladkorja in ščep soli, pomešamo in kuhamo dve minuti, nato odstavimo, dodamo na drobno narezano meso buče, ki naj ga bo nekako tri četrtine teže orehov, in premešamo. Tenko razvaljamo testo za rezance, na eno polovico enakomerno razporedimo kupčke nadeva, pogrnemo jih z drugo polovico testa, ki ga okoli kupčkov nadeva dobro zatisnemo, nato pa z nožem ali cikcak koleščkom narežemo na kvadratke, ki jih v nekaj minutah skuhamo v slanem kropu. Postrežemo jih pokapane z bučnim oljem, zraven pa ponudimo sezonsko solato. Sesekljane orehe lahko zamesimo tudi v testo za kruh in spečemo nekakšno pogačo, ljubitelje zavitkov pas utegne prepričati današnji recept.

Orehov bučni zavitek

Potrebujemo: Za vlečeno testo 250 g moke, 1 beljak, 1 žlico bučnega olja, kanec kisa, morsko sol. Za nadev še 1 kg očiščene buče, 120 g orehovih jedrc, 80 g masla, 2,5 dl sladke smetane, 3 jajca, 70 g sladkorja, 1/2 limone. Za premaz še 40 g masla, 1 rumenjak.

Priprava: Moko presejemo v skledo. Na sredi naredimo jamico, v katero zlijemo beljak in olje. Dodamo ščepec soli, nato pa postopoma prilivamo približno 1 dl mlačne vode in umesimo gladko testo. Ko je testo primerno gosto, ga pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Premažemo ga z oljem in ovijemo v prozorno folijo; počiva naj 30 do 60 minut, lahko pa tudi čez noč.

Bučno meso grobo naribamo. Orehova jedrca očistimo in grobo sesekljamo. Pekač namažemo z maslom. V posodi segrejemo 30 gramov masla, na katerem buče med mešanjem na hitro popražimo. Odstavimo in ohladimo. V kotličku penasto umešamo preostalo maslo, rumenjake, nastrgano limonino lupino in limonin sok. Dodamo ohlajeno bučo, sesekljane orehe in sladko smetano ter dobro premešamo. Spočito testo položimo na desko, ga pomokamo in razvaljamo na krog s premerom približno 50 centimetrov. Namažemo ga z oljem, da ga laže vlečemo. Pečico segrejemo na 180°C. Testo preložimo na pomokan prt, kjer ga s pomočjo hrbtne strani dlani čim tanjše razvlečemo. Beljake s polovico sladkorja stepemo v trd sneg, ki ga previdno vmešamo k bučam. Polovico testa namažemo s pripravljenim nadevom, nato pa zvijemo in položimo na z maslom namazan pekač, ki ga za približno pol ure potisnemo v segreto pečico. Maslo za premaz počasi stopimo in odstavimo. Mlačnemu dodamo rumenjak in gladko razmešamo. Pekač vzamemo iz pečice. Zavitek po vrhu s čopičem premažemo s pripravljeno masleno rumenjakovo mešanico. Nato pekač še za deset minut potisnemo v pečico. Vroč ali hladen zavitek postrežemo s kozarcem sladnega jabolčnega ali vinskega mošta ali s hruškovim kompotom.