Pustimo to. Iz svežega zelja, ki ga je v teh dneh v izobilju, lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Denimo mesne in zelenjavne juhe, dušeno ali pečeno zelje, slane zeljne zavitke iz vlečenega ali listnatega testa z mleto teletino ali brez nje, slane palačinke z nadevom iz praženega zelja, čebule, korenja in gorgonzole, na čebuli popražene trakce zelja s širokimi rezanci in mletimi orehi, zeljne narastke in solate ter še tisoč jedi, ki jih bo znal po svojem občutku izvrstno pripraviti vsak priložnostni gospodinjec, ki s kuhalnico in loncem ni povsem sprt. Le glavo je treba uporabiti. Pravzaprav obe; za v lonec zeljno in za pravo mero domišljije lastno.

Zeljni zvitki s fižolom

Potrebujemo: 1 glavo zelja, 450 g kuhanega rjavega fižola (lahko iz pločevinke), 1 veliko čebulo, 1 večji korenček, 80 g čvrstega mladega sira ali sira za žar, 1 žličko origana, 0,5 žličke bazilike, 2 ščepca morske soli, 2 ščepca sveže zmletega popra, 2 stroka česna. Za omako še 3 žlice olivnega olja, 350 g pretlačenega paradižnika, 3 žlice paradižnikove mezge, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 2 ščepca sladkorja, 0,5 žličke morske soli, 1 žličko origana, 0,5 žličke bazilike, 2 ščepca sveže zmletega popra, 1 dl rdečega vina.

Priprava: Na kuhalnik pristavimo velik lonec osoljene vode. Zelje očistimo, operemo in previdno odstranimo 12 velikih zunanjih listov. Ko voda zavre, liste za nekaj minut potopimo v krop, da se zmehčajo. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo. Debelejše kocene previdno stanjšamo z ostrim nožem. Česen in čebulo olupimo in nasekljamo. Pripravimo omako. V večjo kozico damo olje in sesekljano čebulo, pristavimo in popražimo. Tik pred koncem dodamo česen, premešamo in na hitro popražimo, da zadiši. Polovico zmesi preložimo na krožnik, v kozico pa dodamo paradižnikovo mezgo, pretlačen paradižnik in vino ter začinimo z začimbami. Premešamo, kozico pokrijemo in omako kuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Pripravimo nadev. Korenje ostrgamo, operemo in grobo naribamo. Sir naribamo. Fižol odcedimo. V skledi dobro zmešamo preostanek pražene čebule in česna, fižol, sir, korenje in začimbe. Pečico vključimo na 175 °C. Namastimo globok keramični ali stekleni pekač. Zeljne liste razporedimo po delovni površini in jih na debelejšem delu obložimo z nadevom, nato pa jih zvijemo v zavitke, podobno kot sarme. Oba konca vsakega zvitka zavihamo in s prstom porinemo navznoter, da nadev med peko ne bo uhajal. Zvitke zložimo v pekač s prekritim robom navzdol in jih prelijemo z omako. Pečemo v ogreti pečici vsaj 20 minut. Pekač z zavitki postavimo na mizo, zraven pa ponudimo krompirjev pire ali kuhan krompir, zabeljen z maslom in peteršiljem.