S časom, predvsem pa po drugi svetovni vojni, je jed postala tako razširjena, da ima skoraj vsako mesto in celo vsaka restavracija svojo različico bogate juhe, v katero lahko dajo vse od miso paste, alg do svinjskih kosti, jajc, piščanca v vseh mogočih oblikah in celo ribjih polpetov. V osemdesetih letih je ramen postal japonska kulturna ikona, japonski mac, če hočete, in predmet resnih socioloških raziskav, ramen restavracije pa zbirališče študentov. Od leta 1994 je v Jokohami celo muzej, posvečen tej jedi. Hkrati je takrat tudi pljusknila čez japonske meje, a v večini le kot rezanci, manj v jušni obliki, ki je na zahodu najbolj popularna v obliki instantnih juh v lončku. So pa rezanci zaradi svoje značilne valovite oblike v zadnjem času v ZDA modni prehrambni hit, nastala sta celo ramen burger in ramen pica.
Japonski valoviti rezanci v krepki juhi
Čeprav se zdi, da so vse japonske jedi starodavne, z rezanci ramen in juho ramen, ki jo kuhajo iz njih, ni tako. V resnici so rezanci kitajski, le v slavno jed so jih spremenili Japonci. In to ne v času samurajev, temveč v 20. stoletju, ko so rezanci v mesno-ribji juhi s svinjino in svežo zelenjavo na vrhu postali nasitna hitra hrana japonskih delavcev.