Da ne bo pomote – začimbna mešanica ne nastane iz rastline, imenovane kari, temveč je mešanica več začimb, med njimi čilija v prahu, kumine, mletega koriandra, ingverja, cimeta in drugih. Karijevi listi pa so iz rastline, imenovane karijevo drevo, latinsko Murraya koenigii. Drevo, ki raste v tropskem in subtropskem pasu, sicer pa izhaja iz Indije in s Šrilanke. Drevo je majhno, saj zraste le do štiri metre visoko, listi so mesnati in dolgi približno dva centimetra ter so zelo aromatični. Lahko se uporabljajo sveži, še pogosteje pa posušeni.

Suhi karijevi listi imajo manj arome kot sveži, a sveži so neobstojni, ne ohranijo se niti v hladilniku. Največkrat jih dodajo v jed na začetku kuhanja, tako da se listi popražijo skupaj s čebulo. Uporabljajo jih za pripravo karijev, leče, zelenjavnih jedi in tudi pri slaščicah, v Kambodži pa jih preprosto ocvrejo in jedo kot prigrizek. Za karijeve liste trdijo, da so zdravilo proti diabetesu, uporabljajo pa jih tudi v hindujskih ritualih.