Najboljši dosežek tega SP je tako z 11. mestom (15,066 točke) vknjižil Bertoncelj, ki mu je po izjemno lepi sestavi na konju z ročaji pri seskoku zmanjkalo moči, napaka pa je pomenila, da je po dveh zaporednih finalih SP (2010, 2011) tokrat ostal brez načrtovanega boja za odličja. Za finale je bila dovolj že ocena 15,400.

"Seveda sem razočaran. Žal mi je lepe priložnosti, saj sem spet končal povsem blizu finala. A enostavno mi je po vseh težavah v zadnjem času zmanjkalo moči, da bi naredil načrtovan seskok z orodja," je o zamujeni priložnosti povedal Škofjeločan, ki ga je od elitne osmerice ločilo slabe tri desetinke točke in pol. Brez finala je danes denimo ostal tudi olimpijski, dvakratni svetovni (2010, 2011) in šestkratni evropski prvak Madžar Krisztian Berki, ki je padel s konja.

Šok za Petkovška: »Ocenili so me kot kakšnega mulca«

Še precej manj je za tako želenim finalnim nastopom zaostal Petkovšek, ki je kvalifikacijski nastop dobro opravil, se že veselil svojega prvega finala po letu 2007, ko je v Stuttgartu na bradlji še drugič postal svetovni prvak, a nato doživel šok, ko se je na semaforju izpisala ocena 15,366 točke. "V najslabšem primeru sem za prikazano pričakoval oceno 15,600 točke, tudi če bi dobil 15,800, ne bi nihče zmajeval z glavo. Nato pa sem doživel hladen tuš, ocenili so me kot kakšnega mulca. Škoda, a s svojim nastopom sem lahko zelo zadovoljen, saj je bil res vrhunski," je dejal Petkovšek, ki je za finalom, v boj za kolajne je vodila ocena 15,433 točke, zaostal za 67 tisočink.

"Že dolgo se mi ni zgodilo, da bi bil razočaran nad oceno. Ni moja navada, da bi se pritoževal nad sodniki in tega sploh nisem vajen. Res je bilo grdo," je nejeverno razlagal Ljubljančan, ki se mu je podobno na zadnje pripetilo pred desetimi leti v finalu SP v Anaheimu, ko je zaradi sodniške ocene ostal brez kolajne.

Klavora in Dimic povsem zatajila

Medtem pa sta preostala dva telovadca Rok Klavora in Alen Dimic povsem odpovedala. Klavora je meril na prvo dvajseterico, sam si je postavil še višji cilj, a je bilo sanj o dobrem rezultatu konec pri drugi diagonali na parterju, kjer se je "usedel". "Ne vem, kaj je bilo. Začel sem zelo dobro, dvojno sem zalimal kot vkopan. Nato pa še sebi ne znam pojasniti, kaj se je pripetilo pri drugi diagonali. Na koncu sem pristal 'direkt na rit', tudi približno ne na noge. Do konca sem sicer solidno odtelovadil, a po napaki mi je vse 'padlo dol'," je svoj ponesrečen nastop barvito opisal Klavora in dodal: "Zelo sem razočaran, saj še nikoli v življenju nisem bil tako dobro pripravljen."

Dimic je v mnogoboju končal na 50. mestu s skromnim zbirom 76,399 točke, skoraj osem točk za načrtovanim. Nastopil je z visoko vročino, tako da je bil povsem brez moči: "Tri dni zapored sem imel vročino, a vseeno sem stisnil zobe in vsaj poskusil. Enostavno ni šlo, nimam nobene energije."

"Če potegnem črto, smo tekmovali slabo z izjemo Mitje, ki je svojo nalogo na bradlji opravil dobro, a je prejel nerazumno nizko oceno. Smo precej razočarani. Mislim, da smo imeli dobro priložnost za bistveno boljše rezultate," je slovenske nastope ocenil trener Sebastijan Piletič.

V sredo se bo v kvalifikacijah predstavila še telovadka Teja Belak.