Bertoncelj, finalist na konju z ročaji zadnjih dveh mundialov v Rotterdamu (2010) in Tokiu (2011), je tokrat naredil napako pri seskoku, znižal težavnost sestave in bo z oceno 15,066 točke bržkone za malo zaostal za elitno osmerico. Bertoncelj je povedal, da ga je polomil sam, ko ni mogel več izvleči seskoka, zato je razočaran: "Žal mi je, a zadnje čase sem imel res kup težav. Ne morem biti zelo razočaran, škoda je, ker bom spet povsem blizu finala. Bom pa drugo leto nadoknadil."

"Škoda je, ker sem končno res lepo naredil cel težji del nove vaje, vse do seskoka je bilo tip-top. Če bi bil seskok normalen, bi se zdaj lahko pogovarjali o oceni med 15,600 in 15,800, tako pa sem tam, kjer sem," je po nastopu povedal Škofjeločan in pojasnil: "Počutje je bilo dobro, trema običajna. A očitno je tista poškodba vratu pustila posledice, saj nisem bil pravi. Malo mi je zmanjkalo, res malo, očitno mi je pri super izvedbi težke vaje pobralo preveč moči za dober seskok. Če bi me vrglo v pravo smer, bi ga še lahko izvlekel, a le po sreči, saj moči nisem več imel."

Petkovšek ogorčen: »Kot mulce so nas poslali domov«

Nekdanji dvakratni svetovni prvak (2005, 2007) na bradlji Petkovšek pa je izvedel dobro vajo, zato je bil po nastopu šokiran nad nizko oceno. Telovadil je namreč zelo lepo, tudi seskok z izjemo manjšega koraka ni bil slab, 15,366 točke pa pomeni, da ga bržčas čaka podobna usoda kot Bertonclja. "Telovadil sem super, rutinirano, noro! Zelo lepo, res virtuozno, vse elemente sem izrisal do popolnosti. Nikjer nisem niti malo 'zacincal' ali pa se zatresel, nobene 'nesigurnosti' nisem čutil, tudi seskok sem bil zelo visok, zato me je malo prerotiralo. A nič neobičajnega, povsem nadzorovano sem naredil manjši korak nazaj in se sam pri sebi že veselil," je uvodoma iz Belgije sporočil Petkovšek.

"Nato pa je sledil hladen tuš. Totalen šok. Res smo bili razočarani, saj manj kot 15,600 točke nismo pričakovali. Kot da bi nas kot kakšne mulce poslali domov, tu imate drobiž, pa pojdite zdaj. Res grdo," je povedal Ljubljančan, ki je s svojim nastopom zelo zadovoljen, a obenem razočaran nad oceno: "Škoda, počutil sem se dobro, telovadil sem lepo, letel po orodju kot peresce in spet sem začutil, da z užitkom in veseljem telovadim, ker mi ni težko. Škoda, ne morem verjeti, kakšno smešno 'malo oceno' sem dobil za to. Neverjetno!"

Polom Klavore in Dimica

Zelo sta za cilji zaostala Rok Klavora na parterju in Alen Dimic v mnogoboju. Klavora je po slabi predstavi z velikimi napakami z oceno 12,888 točke že po polovici tekmovanja na 53. mestu in ne bo izpolnil cilja, da bi se na svojem paradnem orodju uvrstil nekje do 20. mesta. Tudi mnogobojec Dimic je imel danes povsem ponesrečeno tekmo, saj je po številnih napakah skupno na šestih orodjih zbral 76,399 točke, s čimer je skoraj za osem točk zaostal za ciljem. A razlog verjetno tiči v dejstvu, da je edini slovenski mnogobojec telovadil bolan in z visoko vročino.

Končne uvrstitve slovenskih telovadcev bodo sicer znane šele jutri, ko bo kvalifikacijske nastope opravila še zadnja skupina telovadcev. Edino slovensko telovadko na prvenstvu Tejo Belak kvalifikacije čakajo v sredo.