Matej Mohorič je v petek znova navdušil slovenske ljubitelje kolesarstva. Če so ti ob nedeljski vožnji Jana Polanca na podoben uspeh računali tudi med člani, je v skoraj neregularnih pogojih slovenska izbrana vrsta pod taktirko selektorja Martina Hvastije ostala praznih rok, tako da je smetano s torte pobral mlajši član Mohorič.

S pogumno vožnjo, tudi v slogu žuželke oziroma "Mohorič sloga", kot se zdaj imenuje vožnja, kjer kolesar zaradi manjšega zračnega upora sedi kar na okvirju kolesa in medtem poganja pedala, si je Mohorič v petek priboril prestižno zmago. Drugo leto naslova ne bo lovil v tej kategoriji, saj se seli v poklicno ekipo, če ga bo selektor Hvastja vpoklical v reprezentanco, bo kilometre nabiral na članski dirki kategorije Elite.

"V petek sem imel res fantastičen dan. Vseskozi sem se dobro počutil in pričakoval sem dober rezultat, čeprav tega nisem upal povedati naglas. Skok iz mladinske vrste v člansko je kar velik, gre skoraj za povsem nov šport, a vesel sem, da mi je uspelo," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani zbranim dejal Mohorič, ki bo 19. oktobra dopolnil 19 let.

"Dirka je bila fantastična, pohvaliti pa moram vso ekipo, ki mi je stala ob strani in delala zame. Opravili so izjemno delo, lovili pobege, da smo lahko bili mirni do konca in brez njih mi ne bi uspelo. Prav tako se moram zahvaliti svoji ekipi Save iz Kranja, trenerjema Matjažu Zelniku in Mateju Staretu, pa menedžerju Gorazdu Štanglju. Preveč ljudi je, ki so mi pomagali na moji športni poti," je povedal zlati maturant iz Podblice pri Kranju, ki je v kolesarstvu osem let. Z dokaj kratko "delovno dobo" je pred prvenstvom menil, da se bo stežka kosal s prekaljenimi kolesarji.

"Mojemu slogu žuželke so se nekateri kar smejali, zdaj pa vidim, da me že posnemajo. A šele vstopam v profesionalno kolesarstvo, vsak dan se učim. Okrog sebe imam tekmovalce, ki so že 40 let v tem, pri tem pa se ravnam po svoji glavi. Ni vse sveto, kar ti nekdo pove, treba je delati z razumom, iz dneva v dan, se ne zaletavati. Ni vse črno in belo, strup pa se od zdravila loči le v odmerku," je z izbranimi besedami svoj način dela opisal kolesar Save, ki mu danes pri klubu pripravljajo tudi veličasten sprejem.