Tiramisu je uradno iz Trevisa

Tako kot je pica uradno iz Neaplja, zdaj v Trevisu želijo, da svet spozna, da je tiramisu originalno iz njihovega mesta. Mestni veljaki so tako začeli obsežno akcijo, s katero bi tiramisu tudi v Evropski uniji zaščitili kot treviški tiramisu. Trdijo, da je slovito slaščico v sedemdesetih letih minulega stoletja izumil Ado Campoelo, lastnik restavracije Alle Beccheria v Travisu. Slaščico naj bi pripravil ob rojstvu prvega sina, pri pripravi pa mu je pomagal mladi slaščičar Roberto Loli Linguanotto. Toda natančen izvor slaščice ni jasen in nikoli ni bilo dokazano, da jo je res izumil Campoelo. Legenda pravi, da so jo v 17. stoletju izumili v čast toskanskega grofa ali pa da je bila to slaščica, ki je dajala energijo turinskim prostitutkam. Kakor koli: o izvoru tiramisuja bo zdaj odločal Bruselj.

Korejsko vino iz otroških kakcev

Korejci imajo nenavaden okus. Pri njih so denimo stoletja dolgo varili riževo vino ttongsul, ki je narejeno s pomočjo otroških kakcev. Vino ima devet odstotkov alkohola, kakce pa uporabljajo pri fermentaciji riža. O izvoru vina je malo znanega, je pa res, da je v zadnjem času njegova proizvodnja malce zastala. Sicer so ga v zgodovini veliko uporabljali v tradicionalni medicini, zdravil naj bi celo epilepsijo, čudežno pa naj bi vplival na kožo. Ker tradicionalna izdelava izginja, je vsaka steklenička vina s kakci vredna zlata. Da recepta ne bi pozabili, pa so Korejci posneli dokumentarni film o izdelovanju tega nenavadnega vina.

Kalorije lahko preštejejo na fotografiji

Ljudje, ki so na dietah, nenehno preštevajo kalorije hrane, ki jo zaužijejo. Zdaj bo vse to lažje. Raziskovalci so iznašli aplikacijo za mobilne telefone, ki v hipu pove, koliko kalorij ima hrana, ki jo želite pojesti. Dovolj je že, da hrano fotografirate, poseben program pa bo takoj prepoznal sestavine hrane in količino ter preračunal kalorije. Ustvarjalci programa trdijo, da je možnost napak le 3,7-odstotna, medtem ko naj bi se posameznik, ki ocenjuje količino kalorij svojega kosila, navadno zmotil za 20 odstotkov. Tehnologijo so preizkusili na sedemnajstih različnih živilih od brokolija do torte in program je imel težave le pri določanju kalorij sladoleda in kečapa. Teh dveh živil pa ljudje na shujševalnih kurah tako in tako ne smejo jesti.