Nova knjiga sestre Nikoline

Slovenske gospodinje se tradicionalne kuhinje učijo iz kuharskih knjig nun. Prva med njimi je bila Slovenska kuharica, ki jo je leta 1868 spisala Felicita Kalinšek. V zadnjih letih so bili zelo priljubljeni recepti sestre Vendeline, zdaj pa je primat med nunskimi kuharicami prevzela sestra Nikolina. Poleg tega, da ima na Radiu Ognjišče tedenske kuharske oddaje, je izdala že šest knjig kuharskih receptov. Ravno te dni je izšla njena prenovljena knjiga Recepti sestre Nikoline. Tudi njeni kuharski tečaji so polno zasedeni, tako da se ni treba bati, da bi pozabili tradicionalno slovensko hrano.

Rimsko vino na Siciliji

V bližini sicilske Catanie skuša skupina znanstvenikov gojiti vinsko trto in pridelovati vino tako, kot so to počeli Rimljani. Pri tem se naslanjajo na dva tisoč let staro besedilo rimskega vinarja Columella. Za pridelavo bodo uporabljali le tehnike, znane v tistih časih, gojili pa bodo osem starih lokalnih vrst trte. V rimskih časih so sicer poznali 50 različnih vrst trte. Tudi vino bodo pridelovali tako kot Rimljani: v glinenih posodah, zakopanih v zemljo. Prvo vino bodo pridelali letos, na trg pa ga bodo poslali šele čez štiri leta. Vprašanje je, ali bo rimsko vino po okusu sodobnih pivcev.

Lažne trgovine z viskijem

V času krize si trgovci izmislijo marsikaj, da bi pritegnili kupce. V irskem Bushmillsu, ki najbolj slovi po istoimenskem viskiju, so se odločili, da bodo lokalne umetnike zaprosili, naj prazne izložbe spremenijo v navidezne trgovine z viskijem. Prav tako so umetniško obdelali vse prazne hiše v kraju, in sicer tako, da so na okna nalepili fotografije notranjosti pubov. Tako se zdi, da so ti prostori naseljeni, vse pa je posvečeno viskiju. Krajani so sami zbrali 30.000 evrov, da so lahko izpeljali projekt. Upajo, da bodo s tem privabili več obiskovalcev, ki jih zanima zgodovina viskija. Mimogrede: v Bushmillsu so viski varili že pred 400 leti.