Zdaj 51-letni Kanadčan je obiskal prizorišče svoje velike zmage in še večjega padca z namenom, da v svet pošlje protidopinško sporočilo športu, ki je še vedno v trdnem primežu dopinških nečednosti. "Lepo se je vrniti v Seul. Tukaj se je pisala zgodovina. Nekateri bi rekli slaba zgodovina, toda sam tega ne vidim tako," je dejal Johnson, ko je stopil na stezo, na kateri je 24. septembra 1988 sodeloval v teku, ki so ga označili za "najbolj umazano tekmo v zgodovini".

V tistem finalu je Jonhson pustil daleč za seboj vse tekmece, vključno z največjim rivalom, Američanom Carlom Lewisom. Tri dni pozneje so mu kolajno in rekord ter posledično tudi kariero vzeli, saj so ga ujeli pri jemanju anaboličnega steroida stanozolola. Sicer pa je bilo kar šest od takratnih osmih finalistov vpletenih v dopinške škandale, vključno z Lewisom, za katerega so pozneje razkrili, da je bil pozitiven na testu za eritropoetin na ameriških olimpijskih kvalifikacijah.

Johnson je priznal zlorabo dopinga, a meni, da so ga v letih, ko je bil doping v atletiki zelo razširjen, vseeno nepošteno izbrali kot grešnega kozla. "Na križ me pribijajo že 25 let. Še vedno sem kaznovan za tisti prekršek. Posiljevalci in morilci gredo v zapor, a tudi oni pridejo spet enkrat na prostost. Vem, da sem narobe ravnal. Pravila so pač pravila. Toda ta morajo biti enaka za vse. Politika pa, žal, deluje tudi v športu," pravi Johnson.

Njegov obisk Seula je bil sicer zadnji del svetovne turneje za kampanjo #ChooseTheRightTrack, ki poziva k novim protidopinškim strategijam v atletiki. Johnson je natančno ob 13.30 po lokalnem času (tako kot na OI 1988) stopil na progo številka 6, njegovo progo v znamenitem finalu. Na njej so razvili tudi 100 metrov dolgo peticijo s 3700 podpisi, ki so jih v okviru kampanje zbrali v zadnjem mesecu.

Atletiko so sicer v zadnjem času spet očrnili dopinški primeri zvezdnikov, med drugimi so se na seznam "padlih junakov" vpisali Tyson Gay, Asafa Powell in Veronica Campbell-Brown. Mednarodna atletska zveza je že oznanila, da bodo dopinške prekrškarje po letu 2015 kaznovali s štiriletno prepovedjo nastopanja. "Postopki testiranj so mogoče boljši in natančnejši, a tudi doping se razvija," je zaključil Johnson in poudaril, da sam verjame, da bi lahko osvojil tisto zlato odličje tudi brez pomoči prepovedanih sredstev.