Enaintridesetletna Američanka, v finalu sta se za naslov pomerili prva in druga nosilka turnirja v ponovitvi lanskega finala, je na koncu osvojila tudi bogato denarno nagrado ter prejela ček v višini 3,6 milijona ameriških dolarjev, vključno z dodatnim milijonom, ker je bila najboljša tudi na ameriški turneji na trdi podlagi.

"Čast mi je bilo igrati v New Yorku. Viktorija je odigrala sijajno, kakšen sijajen dvoboj in sijajna tekmica. Res je prava borka, ki se vedno bori do zadnje točke," je bila takoj po končanem dvoboju vzhičena Williamsova. Dvoboj je trajal dve uri in 45 minut, s čimer sta prva in druga številka ženskega tenisa odigrali najdaljši ženski finale na US Opnu po letu 1980.

"Nudila sem silovit odpor, borila sem se z vsem srcem in pokazala vse, kar zmorem. Zato bi rada Sereni čestitala. To je še posebej boleč poraz, ker sem se borila do zadnjih atomov moči, a je bila Serena enostavno premočna," je povedala beloruska igralka, ki je doslej osvojila dve lovoriki na turnirjih za veliki slam, oba naslova je dobila na OP Avstralije.

Izenačila dosežek Federerja

Williamsova se je po številu osvojenih naslovov na turnirjih velike četverice izenačila z velikim Rogerjem Federerjem: "Poseben privilegij je, da sem se izenačila z Rogerjem. V vseh teh letih si je ustvaril ime velikega šampiona, je neverjeten igralec, zato sem res zelo vesela, da sem na isti ravni z njim." Američanka, ki bo konec meseca dopolnila 32 let ima še vedno veliko izzivov v tenisu: "Počutim se odlično, še nikoli bolje. Zelo sem močna in v vrhunski formi, znova sem dokazala, da lahko odigram tako naporen turnir, tako v konkurenci posameznic in dvojic, z zelo natrpanim sporedom. Ne vem, kdaj sem se nazadnje tako dobro počutila. Ne vem, kaj me še čaka v življenju in ali bom še kdaj osvojila kateri grand slam, navdušujejo me pa številne možnosti, ki se odpirajo," je razmišljala Američanka.

Williamsova je samo v letošnjem letu s turnirskimi nagradami osvojila devet milijonov dolarjev, skupno pa je že s turnirskimi zmagami zaslužila več kot 50 milijonov ameriških dolarjev. "Seveda gre za zelo lepe številke, vendar pa gre polovica od tega zneska 'Stricu Samu' (ameriški davkariji, op. STA). Imam ga zelo rada, vedno mu namenim polovico zaslužka," se je pošalila Williamsova.

Za naslov v konkurenci posameznikov se bosta v finalu pomerila Srb Novak Đoković in Španec Rafael Nadal.

* Izid, finale:

Serena Williams (ZDA/1) - Viktorija Azarenka (Blr/2) 7:5, 6:7 (6), 6:1.