Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Prassel, ki je s svojo ekipo festival pripravljal prvič, je izbor filmov opravil skupaj s programskim direktorjem festivala Denisom Valičem in programsko svetovalko festivala Katjo Čičigoj. V netekmovalnem programu bodo letos prikazali 21 filmov.

Festival bo odprl Razredni sovražnik v režiji Roka Bička. Film je uvrščen tudi v program letošnjega mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, zato si od njega, kot je dejal Prassel, veliko obetajo. Poleg njega so v tekmovalnem programu celovečercev še Adria Blues v režiji Miroslava Mandića, Čefurji raus! Gorana Vojnovića, Dvojina Nejca Gazvode, Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja, Panika v režiji Barbare Zemljič in Zapelji me Marka Šantića. Panika in Zapelji me sta nastala v produkciji Radiotelevizije Slovenija.

Dokumentarnih filmov je bilo na festival prijavljenih kar 55, ekipa pa je izbrala predvsem umetniške oziroma avtorske filme. Po Prasslovih napovedih bo potrebno razmisliti, kaj storiti z obsežno slovensko dokumentarno produkcijo. Prav zaradi velikega števila se filmi težko prebijejo na festival slovenskega filma. Razmišljajo sicer o tem, da bi le-ti dobili svoj festival, najverjetneje v Mariboru, odločitev pa je v rokah Slovenskega filmskega centra. Je pa po Prasselovih besedah v zadnjih letih zaslediti trend upadanja kratkih filmov, medtem ko gre študijskemu filmu dobro.

Festival bo že dan pred uradnim odprtjem uvedla projekcija filma V začetku je bil greh v režiji Františka Čapa, s katero se bodo poklonili 100. obletnici njegovega rojstva. Ob zaključku festivala pa bodo predvajali še Čapov kratki film Piran - biser slovenskega primorja.

Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo letos prejme vsestranski filmski ustvarjalec Karpo Godina. Ob podelitvi nagrade na otvoritveni slovesnosti bodo v portoroškem Avditoriju odprli tudi razstavo z naslovom Karpo Godina - Umetni raj, režiserju pa se bodo poklonili še z retrospektivo njegovih krakih filmov v sredo, pred večernim odprtjem festivala.

O dobitnikih vesen bo letos odločala strokovna žirija v sestavi hrvaški režiser Hrvoje Hribar, na Češkem delujoči slovenski režiser Olmo Omerzu ter med Berlinom in Ljubljano delujoča režiserka Hanna A. W. Slak. Poleg 12 nagrad vesna bodo podelili še Stopovo nagrado za igralko oziroma igralca leta ter nagrado občinstva. Slednja bo letos prvič tudi finančno ovrednotena. Producentu filma bodo pripadle postprodukcijske storitve v protivrednosti 7000 evrov. Podelili bodo tudi nagrado za najboljši študijski film, ki bo zajemala postprodukcijske storitve v protivrednosti 6300 evrov.

Prassel je izpostavil še pilotni projekt, program otroških in mladinskih filmov za šole. Vanj so vključili filma Poletje v školjki Tuga Štiglica in Kekec v režiji Jožeta Galeta ter izbor kratkih slovenskih animiranih filmov.

Strokovni program na festivalu bo tudi letos koordiniral Media Desk Slovenija. Po besedah koordinatroke programa Sabine Briški bo ponudil nabor dogodkov za strokovno usposabljanje, izmenjavo dobrih praks in navezovanje stikov. Večerni glasbeni program po filmskih projekcijah pa bo med drugim ponudil koncerte Damirja Avdića, dua Incurabili in dua New Wave Syria.