Ameriška vojska prepovedala grški jogurt

Eden najbolj prodajanih jogurtov v ZDA je grški jogurt chobani. Toda v ameriški vojski so se odločili, da ga ne bodo več stregli vojakom, še posebno ne tistega z okusom žitaric in borovnic, saj vsebuje tudi konopljina semena in je narejen s konopljinim oljem. Ugotovili so namreč, da so v njem sledi THC, in v skrbi, da vojaki ne bi bili pod vplivom drog, so jogurte umaknili z jedilnika. Proizvajalci jogurta trdijo, da bi morali vojaki, če bi hoteli začutiti učinke marihuane, pojesti pol tone jogurta naenkrat, tako majhna je vsebnost THC. Toda vojska je neusmiljena: marihuana je droga, zato je tudi jogurt prepovedan.

Jamie Oliver trdi, da revni ne znajo kuhati

Bogati TV-kuhar Jamie Oliver – njegovo bogastvo je ocenjeno na 150 milijonov funtov – se je lotil projekta, s katerim želi revne ljudi navdušiti nad dobro hrano. Trdi namreč, da mnogo revnih družin ne ve, kako naj s poceni sestavinami skuhajo dobro in obilno kosilo, ter da zato raje kupujejo drago že pripravljeno hrano. Trdi, da je najboljša hrana iz starega kruha in dolgo kuhanih cenenih kosov mesa. »Na Siciliji lahko iz 20 školjk, 10 paradižnikov in škatle špagetov za 60 centov skuhajo odlične testenine. Naj se to naučijo tudi revni drugod po Evropi,« je dejal v intervjuju. Dvomimo sicer, da bi v Sloveniji lahko za 60 centov dobili naštete sestavine, a vredno je poskusiti.

V prazgodovini so uporabljali začimbe

Znanstveniki so presenečeno ugotovili, da so ljudje pred 6000 leti že uporabljali začimbe, da bi izboljšali okus jedi. Do zdaj so bili namreč prepričani, da so praljudje jedli izključno zaradi zadovoljevanja primarne potrebe po hrani. Toda z mikroskopsko analizo loncev iz arheoloških najdišč na Danskem so ugotovili, da so pri kuhanju mesne enolončnice uporabljali tudi gorčična semena (na fotografiji) in divji česen, rastlini, ki nista hranljivi, sta pa pomembni za okus. Poleg tega naj bi neolitski kuharji uporabljali tudi hren in kumino. Te začimbe so našli tudi v ribjih jedeh. Torej smo bili že od nekdaj gurmani.