Novi losangeleški župan Eric Garcetti je razglasil »izredno stanje« v Hollywoodu, potem ko tamkajšnja filmska in televizijska produkcija še naprej bežita od svojega tradicionalnega doma.

Garcetti, ki je bil za župana Los Angelesa izvoljen letošnjega maja, prihaja na položaj v obdobju, ko je ugled LA-ja kot prvega mesta zabavne industrije na vse bolj majavih nogah. Produkcije se selijo v druga ameriška mesta, pa tudi izven meja ZDA – priljubljene snemalne destinacije so denimo Velika Britanija, Avstralija, Kanada in Nova Zelandija.

Veliko najuspešnejših filmov zadnjih let niso posneli v Kaliforniji. Tretji del Iron Mana so večinoma posneli v Severni Karolini, Velikega Gatsbyja v Avstraliji, Hobit: Nepričakovano potovanje pa je nastal na Novi Zelandiji. Prihajajoče Disneyjevo nadaljevanje Vojne zvezd bodo po napovedih posneli v Veliki Britaniji.

»Čaka nas veliko bitk«

Garcetti, katerega kampanjo podpirajo in v veliki meri tudi financirajo vplivneži iz zabavne industrije, je za časnik Variety povedal, da bo poskusil privabiti film in televizijo nazaj v LA. »Veliko bitk nas čaka,« je povedal. »Vem, da ne bomo dobili prav vsake. Toda če ne bomo usmerili moči proti zmagi v vsaj kakšnih dveh bitkah te vojne, bomo le še bolj zaostajali na bojišču.«

Trenutni kalifornijski program za subvencioniranje filmov je namenjen zgolj tistim produkcijam, ki imajo proračun nižji od 75 milijonov dolarjev. To seveda izključi veliko večino hollywoodskih uspešnic. Poročilo, ki jo je pred kratkim izdal kalifornijski filmski odbor, navaja veliko izgubo največjih produkcij, kar ima resne posledice za tamkajšnje gospodarstvo.

Se bodo osredotočili na manjše projekte?

Vendar pa Garcetti pravi, da bo razmislil, ali bi se Los Angelesu morda bolj splačalo »loviti« manjše filme in televizijske serije. »Rad bi videl, koliko delovnih mest smo pripeljali nazaj, koliko delovnih mest smo imeli in bil na tekočem,« je dejal. »Izgubili smo glavne filme. To je žalostno. Morda se bodo v neki meri vrnili, toda najverjetneje ne v veliki. Moramo biti pametni glede tega, kar želimo. Morda to ne bo film za dvesto milijonov dolarjev. Morda bodo to bolj televizijski filmi in oglasi. Morda bodo video igrice ali manjši oglasi,« je še dodal.

Medtem ko so o Los Angelesu kot ogroženi prestolnici globalne zabavne industrije govorili še v davnih 60. letih prejšnjega stoletja, je bil v zadnjih petnajstih letih zabeležen velik statistični upad. Glede na pisanje Varietyja se je število delovnih mest v filmskih in televizijskih produkcijah med letoma 1997 in 2012 zmanjšalo z 136.680 na 115.953.