Kvaliteta melase je odvisna od tega, kako zrel je bil trs in koliko sladkorja so pridobili iz njega. Pri prvem kuhanju sladkornega trsa ali pese nastane najbolj sladka in najboljša melasa, pri tretjem najmanj sladka, a ima največ zdravilnih sestavin, saj je bogata s kalcijem, železom, magnezijem, bakrom in kromom. Ima vse tisto, česar ni v sladkorju, saj je melasa v nasprotju s sladkorjem nerafinirana in menda celo zdravilna. V 19. stoletju so melaso kot zdravilo predpisovali podhranjenim otrokom.

Melasa se v kuhinji uporablja pri pripravi slaščic, za mariniranje, v zadnjem času pa je priljubljen nadomestek za sladkor, saj naj bi bila manj škodljiva. Nikakor pa ne gre pozabiti, da je mesala glavna sestavina ruma, zato je bila v ZDA v času prohibicije prepovedana, saj so jo povezovali z nelegalno proizvodnjo alkohola. Prav tako melaso uporabljajo za pripravo tobaka za vodne pipe. Melasa je tudi pomembna sestavina za proizvodnjo kvasa.