Težko se tudi odločimo, ali je ta kombinacija juha, solata ali omaka. Tarator lahko postrežejo tako kot prvo jed ali tudi kot prilogo. V primeru taratorja, ki je nacionalna jed v Bolgariji in Albaniji, jo štejemo med hladne juhe, v isto kategorijo kot španski gazpacho. Medtem ko je grški tatziki solata. Obe jedi sta pripravljeni iz jogurta, kumar in česna. Razlika je le v tem, da je v taratorju tekoči jogurt, v tatzikiju pa gost grški jogurt. Zato je tarator juha, ki jo na Balkanu radi postrežejo poleti, tako globoko ohlajeno, da so v njej ledene kocke. Poleg česna jo lahko začinijo še s koprom, oljčnim oljem, včasih vmešajo orehe. Ta kombinacija je posebno priljubljena v Turčiji, kjer jo postrežejo ob ocvrtih lignjih. V Iranu se jed imenuje ab dug khiar in ji dodajo še meto, rozine in popečene kruhove kocke, ki morajo ostati hrustljave.