Težko se tudi odločimo, ali je ta kombinacija juha, solata ali omaka. Tarator lahko postrežejo tako kot prvo jed ali tudi kot prilogo. V primeru taratorja, ki je nacionalna jed v Bolgariji in Albaniji, jo štejemo med hladne juhe, v isto kategorijo kot španski gazpacho. Medtem ko je grški tatziki solata. Obe jedi sta pripravljeni iz jogurta, kumar in česna. Razlika je le v tem, da je v taratorju tekoči jogurt, v tatzikiju pa gost grški jogurt. Zato je tarator juha, ki jo na Balkanu radi postrežejo poleti, tako globoko ohlajeno, da so v njej ledene kocke. Poleg česna jo lahko začinijo še s koprom, oljčnim oljem, včasih vmešajo orehe. Ta kombinacija je posebno priljubljena v Turčiji, kjer jo postrežejo ob ocvrtih lignjih. V Iranu se jed imenuje ab dug khiar in ji dodajo še meto, rozine in popečene kruhove kocke, ki morajo ostati hrustljave.
Balkanska kumarična juha
Težko je ugotoviti, od kod izhaja kombinacija jogurta in kumar. Lahko da je to Iran, Bolgarija, Grčija, Albanija, Armenija ali pa Makedonija. Mogoče celo Prekmurje. To slednje je sicer manj verjetno, a kumare z jogurtom se jedo po vsem Balkanu in Bližnjem vzhodu.