Poznamo najmanj 60 sort, poleg običajne zelene je pri nas razširjena tudi rdečelistna, na Daljnem vzhodu pa uspeva orjaška širokolistna, ki jo uporabljajo tudi kot zelenjavo. Nasproti nje je majhna in še posebno dišeča mediteranska bazilika z drobnimi cvetovi. Nekoč so ji pravili kraljevska začimba, njeno ime izhaja iz grške besede basileus, ki pomeni kralj. Najmočnejšo aromo ima rastlina tik pred in med cvetenjem, liste pa trgamo takoj, ko so dovolj veliki. Uporabljamo liste, popke in cvetove. Najbolj okusna je sveža, suha pa izgubi precej arome. Če jo sušimo, zvežemo vejice in jih obesimo v senco, bolje pa je, če svežo baziliko očistimo in zamrznemo. V Italiji baziliko za zimo shranijo v kozarec, posolijo in prelijejo z olivnim oljem, nato pa postavijo v hladilnik. Prileže se k stročnicam, prikuham, pečenkam, ribam, zelenjavnim juham in zeliščnim omakam. Skupaj s paradižnikom, mocarelo in olivnim oljem nastane nadvse okusna kaprijska solata. Če baziliko sesekljamo ali stolčemo v možnarju, ji dodamo zmlete pinjole, orehe ali druge oreške, primešamo naribani parmezan in olivno olje ter sol, nastane genovski pesto, aromatična omaka, ki jo lahko hranimo v hladilniku in z njo zabelimo poljubne testenine. Če je na vrtu nimamo, lahko že posejano kupimo, nato pa jo presadimo na sončen vrt, kjer najbolje uspeva, a le do prve slane.

Špageti z ocvrto baziliko, česnom in parmezanom

Potrebujemo 500 g polnozrnatih ali navadnih špagetov, 8 žlic ekstra deviškega olivnega olja, 50 g parmezana, morsko sol ali solni cvet, sveže zmlet beli poper, 4 šopke bazilike, dva stroka česna.

V velikem loncu pristavimo veliko osoljene vode za kuhanje testenin. Česen olupimo in narežemo, baziliko tik pred pripravo osmukamo. Špagete skuhamo na zob. Dvajset listov bazilike prihranimo, preostale pa narežemo na tanke rezance. V manjši ponvici močno segrejemo 5 žlic olivnega olja. Nanj stresemo cele liste bazilike in jih cvremo eno minuto. Ocvrte poberemo iz ponve in odcedimo na papirnatih kuhinjskih brisačah, olje pa prihranimo. V globlji ponvi segrejemo preostalo olivno olje, na katerem med mešanjem na hitro popražimo narezano baziliko. Dodamo česen, premešamo in dodamo odcejene kuhane špagete. Prilijemo olivno olje, v katerem smo ocvrli baziliko, začinimo s soljo in belim poprom ter premešamo. Parmezan grobo nastrgamo. Špagete razdelimo na segrete krožnike in jih potresemo z nastrganim parmezanom in ocvrto baziliko. Postrežemo kot toplo predjed.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.