Paprike pa so bile tedaj samo pekoče, kakršne danes poznamo pod imenom feferoni, ki prav tako izvira iz iste besede. V Italiji denimo papriki nasploh pravijo peperone in tudi ime paprika je izpeljano iz popra, čeprav je dandanes večina paprike, kot jo gojimo pri nas, nepekoče in torej nima več nobene podobnosti s poprom. Vseeno pa močno začinjenim, pekočim jedem radi rečemo, da so papricirane. Zanimiva s papriko povezana jed je piščančji paprikaš, ki ga nekateri pripravljajo celo brez kančka paprike, če ne štejemo žličke rdeče mlete, izvirni madžarski recept pa jo seveda vsebuje. Med najnasitnejše jedi s papriko sodi s klasično riževo-mesno mešanico nadevana paprika, zelo priljubljena v državah nekdanje Jugoslavije, kjer je nekdaj veljala za nekakšno nacionalno jed. Na to se spomnimo še danes, ko v času obilice zrelih paprik diši okoli marsikaterega hišnega vogala, da stopnišč v blokovskih naseljih niti ne omenjamo. Lahko jo tudi popečemo na žaru ali uživamo svežo na tisoč načinov.

Brezmesne polnjene paprike

Potrebujemo 2 veliki rdeči papriki, 2 veliki rumeni papriki, 150 g kuskusa, 1 manjšo bučko, 100 g razkoščičenih črnih oliv, 50 g belega ovčjega sira, fete ali mocarele, 1 žlico limonovega soka, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 3 vejice peteršilja, majhen šopek bazilike ali poprove mete, morsko sol.

V majhnem loncu pristavimo 2,5 decilitra vode. Ko zavre, odstavimo, vmešamo kuskus, posodo pa pokrijemo za deset minut, da se kuskus napol skuha. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Paprikam podolžno odrežemo tretjine, da nastanejo čolnički, ki jih previdno očistimo, odrezane tretjine pa narežemo na drobne kocke. Bučko očistimo in narežemo na drobne kocke. Sir narežemo na drobne kocke. Zelišča ločeno drobno sesekljamo. V skledi zmešamo nakockane paprike in bučke, izkoščičene olive in sesekljani zelišči. Primešamo 2 žlici olivnega olja, limonov sok in sol. Štiri žlice nastale mešanice skupaj s sirom primešamo kuskusu, nato pa s tem nadenemo paprike. Manjši pekač namastimo s preostalim oljem ter vanj enakomerno porazdelimo preostalo zelenjavno mešanico. Nanjo položimo nadevane paprike, vse skupaj pa pokrijemo. Če nimamo prilegajočega se pokrova, si pomagamo z aluminijevo folijo. Pekač za dobre pol ure postavimo v segreto pečico. Ponudimo kot toplo predjed ali prilogo k mesu z žara.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.