Mutko se je bil te dni prisiljen preleviti v tiskovnega predstavnika ruske vlade, saj je moral mednarodni javnosti med drugim pojasnjevati, kako bo država sporni zakon izvrševala v času zimskih olimpijskih iger prihodnje leto v Sočiju. »Na to vprašanje sem moral odgovoriti že večkrat. Rad bi pojasnil, da zakon ne klesti pravic državljanov, ne glede na to, ali gre za atleta, udeleženca, organizatorja ali gosta, ki utegne obiskati Rusijo,« je zatrdil Mutko.

Zaradi zakona, ki so ga številni označili za homofobnega, se že vrstijo pozivi k bojkotu iger. Kljub temu ruski minister za šport trdi, da je zakon namenjen zaščiti mladine, katere um se še vedno razvija. Zakon namreč prepoveduje promocijo homoseksualnosti mladoletnim osebam, čeprav ruska vlada še ni pojasnila, kako natančno namerava zakon izvrševati. Kljub temu je rusko notranje ministrstvo že pretekli teden potrdilo, da bo zakon, ki mu kritiki očitajo, da posega v svobodo izražanja, izvrševalo tudi v Sočiju.

»Želimo zaščititi našo mlado generacijo pred propagando popivanja, drog in netradicionalnih spolnih razmerij. Ko bodo otroci odrasli, se bodo morali sami odločiti, kaj želijo zase,« je na stadionu Lužniki v Moskvi dejal Mutko.